Η Γερμανία σκέπτεται να δίνει …γονική άδεια και στους παππούδες

Οι περισσότεροι παππούδες και γιαγιάδες στη Γερμανία, έχουν τον ίδιο ρόλο στην οικογένεια των παιδιών τους, που έχουν και οι Έλληνες παππούδες και γιαγιάδες. Συμβάλλουν ουσιαστικά στη φροντίδα των εγγονών τους, συνήθως σε εθελοντική βάση. Η γερμανική κυβέρνηση λοιπόν εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους θα προστατεύονται νομικά οι παππούδες που θέλουν να φροντίζουν εγγόνια τους...

Στη Γερμανία, πάνω από το ένα τρίτο των οικογενειών βασίζονται σε παππούδες και γιαγιάδες για τη φροντίδα των παιδιών, όταν οι γονείς απουσιάζουν στις δουλειές τους, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της γερμανικής κυβέρνησης. Τώρα, η Υπουργός Οικογένειας, Kristina Schröder, θέλει να καταστεί ευκολότερο για τους παππούδες που ακόμη εργάζονται να παίρνουν άδεια για να φροντίσουν τα εγγόνια τους.

Το σχέδιο, γνωστό ως Grosselternzeit, ή «άδεια για παππούδες και γιαγιάδες », θα είναι ίδιο με αυτό που ισχύει και για τους γονείς, οι οποίοι δικαιούνται να παίρνουν άδεια τριών ετών, όποτε το επιλέξουν από τη στιγμή της γέννησης του παιδιού τους ως και το όγδοο έτος της ηλικίας του. Συγχρόνως λαμβάνουν οικονομική στήριξη από το κράτος για μέρος αυτού του διαστήματος. Το κράτος θα εγγυάται το δικαίωμά των παππούδων να επιστρέψουν στην εργασία τους, μετά από επιμόρφωση.

Ο Heribert Engstler, επικεφαλής της έρευνας στο γερμανικό Κέντρο Γεροντολογίας, εξήγησε στο SPIEGEL ONLINE ότι το νέο πρόγραμμα δεν προορίζεται να αντικαταστήσει την υπάρχουσα κατάσταση παιδικής μέριμνας, όπως παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία. “Δεν τίθεται ζήτημα επιλογής μεταξύ της οικογένειας και του κράτους.”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ