Οι μαστογραφίες μπορεί να οδηγήσουν σε «υπερ-διάγνωση» του καρκίνου του μαστού

Νορβηγοί επιστήμονες λένε ότι 1 σε κάθε 4 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού δεν πρέπει να διαγνωστεί, γιατί ποτέ δεν θα προκαλέσει στη γυναίκα πρόβλημα. Είναι μια παράξενη ιδέα για τον κόσμο γενικότερα, αλλά και για τους γιατρούς ειδικότερα, αφού όλοι πιστεύουν ότι κάθε καρκίνος του μαστού είναι ιατρικώς επείγουσα περίπτωση- και πρέπει να αντιμετωπίζεται το συντομότερο δυνατό…

Αλλά στην πραγματικότητα, η μελέτη που δημοσιεύεται στο Annals of Internal Medicine δεν είναι η πρώτη που δείχνει ότι ο καρκίνος του μαστού συχνά “υπερ-διαγιγνώσκεται” μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου με μαστογραφία. «Υπέρ-διάγνωση» έχουμε όταν βρεθεί ένας όγκος ο οποίος ποτέ δεν θα προκαλούσε συμπτώματα ή θάνατο.

Μια ανασκόπηση επτά παρόμοιων μελετών πέρυσι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 30% των γυναικών που τους γίνεται διάγνωση για καρκίνου του μαστού μέσω του μαστογραφικού ελέγχου, ανήκουν στην περίπτωση της «υπερ-διάγνωσης» και της υπερβολικής θεραπείας.

Η συγκεκριμένη μελέτη συμπεριέλαβε σχεδόν 40.000 γυναίκες με διηθητικό καρκίνο του μαστού, αλλά αποκλείστηκαν άτομα με μια μορφή που ονομάζεται πορογενές καρκίνωμα in situ (DCIS). Το DCIS συμπεριφέρεται διαφορετικά, και οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι απαιτεί ξεχωριστή ανάλυση.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 15% με 25% διαγνώσεων του καρκίνου του μαστού ήταν υπερ-διαγνώσεις.

Περισσότερα: ΕΔΩ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ