Αγροτικές εργασίες εναντίον κατάθλιψης

Μερικά μερόνυχτα εργασίας σε ένα αγρόκτημα προτείνουν ως εναλλακτικό «όπλο» εναντίον της κατάθλιψης οι επιστήμονες. Καλλιεργώντας λαχανικά, αρμέγοντας αγελάδες, ακόμη και μαστορεύοντας χαλασμένα τρακτέρ στην ύπαιθρο μπορεί κανείς να βοηθήσει σημαντικά τον εαυτό του και να δώσει μια πραγματική ώθηση στην ψυχική του υγεία. Στη Νορβηγία και στην Ολλανδία, τώρα και στη Βρετανία, ανάλογες αγροτοκτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες ονομάζονται «φάρμες φροντίδας» («care farms»), ανοίγουν τις πύλες τους και προσφέρουν την κατάλληλη καθοδήγηση σε ασθενείς που, με την προτροπή των ψυχιάτρων και ψυχολόγων που τους παρακολουθούν, θα ήθελαν να εργαστούν εθελοντικά εκεί.

Μάλιστα η πρωτοβουλία δεν περιορίζεται σε καταθλιπτικούς αλλά είναι σχεδιασμένη ώστε να παρέχει ψυχοθεραπευτικά οφέλη σε άτομα με μια ποικιλία προβλημάτων, όπως διάφορες ψυχικές νόσους, αυτισμό, άνοια, μαθησιακές δυσκολίες ή ακόμη και άτομα που αναρρώνουν από ένα ισχαιμικό επεισόδιο.

«Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα το οποίο ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης και για άλλους. Μέχρι στιγμήςείχαμε πολύ θετικά σχόλια από γιατρούς που παρέπεμψαν σε εμάς τους ασθενείς τους. Προτιμούν να τους βλέπουν να δουλεύουν σε ένα αγρόκτημα από το να κάθονται στο σπίτι, παγιδευμένοι μέσα σε τέσσερις τοίχους, παίρνοντας ψυχοφάρμακα» λέει ο ιδιοκτήτης της πρώτης «φάρμας φροντίδας» της Βρετανίας ΝτόικεΝτόμπμα.

Ο 47χρονος Ολλανδός και η σύζυγός του Ιρις ακολούθησαν το παράδειγμα της πατρίδας τους όπου βρίθουν παρόμοιες πρωτοβουλίες. Δημιούργησαν το «θεραπευτικό αγρόκτημα» σε μια τεράστια έκταση 587 στρεμμάτων στο Σάφολκ και τον περασμένο Ιούνιο δέχθηκαν τους πρώτους εθελοντέςασθενείς.

«Ελπίζουμε να έχουμε καθημερινά ως και οκτώ άτομα που θα έρχονται να βοηθήσουν και να βελτιώσουν τη σωματική και την ψυχική τους υγεία. Είμαστε σίγουροι ότι η προσπάθειά μας θα κινητοποιήσει και άλλες φάρμες να δεχθούν ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια» δηλώνει ο Ντόμπμα.

Γ ια να πραγματοποιήσει το όνειρό του ο 47χρονος έλαβε μια μικρή συμβολική χρηματοδότηση (ύψους 4.200 ευρώ) από το φιλανθρωπικό ίδρυμα Μay Gurney αλλά υποστηρίζεται και από το δημοτικό συμβούλιο του Σάφολκ.

« Ψάχνουμε πάντοτε για καινοτόμους τρόπους να βοηθήσουμε τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη ή άλλα ψυχολογικά προβλήματα ώστε να τα ξεπεράσουν μέσω εποικοδομητικών δραστηριοτήτων. Οποιος συμμετέχει στο πρόγραμμα μπορεί να κάνει μια σημαντική δουλειά, να αποκτήσει νέες δεξιότητες, να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του και να νιώσει σημαντικός» λέει ο τοπικός δημοτικός σύμβουλος Κόλιν Νόουμπλ.

Στην Ολλανδία λειτουργεί ένα εκτεταμένο δίκτυο παρόμοιων αγροκτημάτων τα οποία επιχορηγούνται από την κυβέρνηση. Το πρόγραμμα μάλιστα έχει τόσο καλά αποτελέσματα που συμμετέχουν σε αυτό 10.000 άτομα κάθε εβδομάδα και «γίνονται αγροτοκτηνοτρόφοι» για χρονικό διάστημα από ένα 24ωρο ως, συνήθως, μία εβδομάδα.

Το πρόγραμμα, λένε οι ειδικοί, συνδέεται και με τη γενικότερα ευεργετική επίδραση των υπαίθριων δραστηριοτήτων στους ανθρώπους των πόλεων. Οπως έχει ήδη αποδείξει πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Εσεξ, η άσκηση έστω και για πέντε λεπτά κάθε ημέρα στην ύπαιθρο αρκεί για να κάνει «θαύματα» για την ψυχική υγεία: αυξάνει την αυτοεκτίμηση, βελτιώνει την καθημερινή διάθεση και βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=2&artId=315707&dt=14/09/2010#ixzz0zWlvc3sa

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ