Αν και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου είχε προαναγγείλει μικρή μείωση των επιδοτήσεων εξαιτίας της αύξησης της παρακράτησης από 2% σε 4,5% υπέρ του Εθνικού Αποθέματος για την κάλυψη των περιπτώσεων χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης σε γεωργούς νεαρής ηλικίας
και σε γεωργούς που αρχίζουν τώρα τη γεωργική τους δραστηριότητα, τελικά το «ψαλίδι» άγγιξε το 10%.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, οι αποκλίσεις οφείλονται στο γεγονός ότι, χωρίς καμία προειδοποίηση και εξήγηση απ’ την πλευρά του υπουργείου, πέραν του ποσοστού 4,5% που κρατήθηκε για το Εθνικό Απόθεμα, υπήρξε μια οριζόντια μείωση της τάξεως του 3% προκειμένου τα κονδύλια αυτά να κατευθυνθούν για τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση του 2017 σε προϊόντα που για πρώτη φορά εντάσσονται (μαύρη κορινθιακή σταφίδα, καρποί με κέλυφος, μήλα, κρόκος Κοζάνης, μηδική), ενώ ποσοστό 1% παρακρατήθηκε ως «λογιστική τακτοποίηση», καθώς το 2015 είχαν δοθεί παραπάνω δικαιώματα που δεν έπρεπε και 1,3% για δημοσιονομική πειθαρχία.
Σε ανακοίνωσή του, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν κάνει καμία αναφορά για το «κούρεμα» της βασικής ενίσχυσης, σημειώνοντας μόνο ότι «ολοκληρώθηκε η πληρωμή του 70% της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2017 ύψους 701,9 εκατ. ευρώ σε 537.406 δικαιούχους». Συνολικά, Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2017 υπέβαλαν 656.031 παραγωγοί, εκ των οποίων δικαιούχοι βασικής ενίσχυσης είναι 593.089, ενώ το ανωτέρω καταβληθέν ποσό αντιστοιχεί στο 99,6% της συνολικά δικαιούμενης ενίσχυσης με βάση τις αιτήσεις.
Από την πλευρά του, ο κ. Αποστόλου, προσπαθώντας να χρυσώσει το χάπι, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι «έως το τέλος του χρόνου έχει προγραμματιστεί να πληρωθούν στον αγροτικό κόσμο περίπου 1,3 δισ. ευρώ για την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης, το λεγόμενο πρασίνισμα, την εξισωτική αποζημίωση του 2017, το μέτρο των νέων αγροτών κ.λπ.». Και συμπληρώνει ότι δεδομένου ότι από την αρχή του χρόνου είχαν ήδη πληρωθεί περίπου 800 εκατ. ευρώ, τα συνολικά κονδύλια που θα έχουν διοχετευθεί στον αγροτικό κόσμο στο τέλος του 2017 θα φτάσουν τα 2,8 δισ. ευρώ που αποτελούν βεβαίως μεγάλη οικονομική ανάσα για όλη την ελληνική ύπαιθρο.
Εκτός πληρωμών
Σημειώνεται ότι εκτός πληρωμών έμεινε περίπου το 10% των δικαιούχων, εκ των οποίων οι περισσότεροι (51.459 γεωργοί) έπρεπε να λάβουν ποσό μικρότερο των 250 ευρώ. «Εφόσον μετά τον υπολογισμό των επόμενων πληρωμών το συνολικό ποσό τους είναι μεγαλύτερο των 250 ευρώ, θα πληρωθούν στην εκκαθάριση», αναφέρει ο οργανισμός.
Παράλληλα, για την εξόφληση του ∆εκεµβρίου μετατίθενται και όσοι είχαν ζήτημα µε τον έλεγχο του κριτηρίου του ενεργού γεωργού (2.072 αγρότες), καθώς και όσοι χρωστούν συµπληρωµατικά έγγραφα για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων (2.357 άτοµα).
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, καθώς έχουν κατατεθεί περίπου 65.000 μεταβιβάσεις δικαιωμάτων.
Αντιδράσεις
Επιστολή διαμαρτυρίας για τις κατασχέσεις απέστειλε στον πρωθυπουργό, στον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ). Οι κτηνοτρόφοι χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την πληρωμή, επισημαίνοντας ότι «τόσο η παρακράτηση των επιδοτήσεων που αγγίζει σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και το 10% όσο και οι παράνομες κατασχέσεις που έγιναν στους δικαιούχους καθιστούν για ακόμα μια φορά τους αρμόδιους φορείς ανίκανους να χειριστούν τις καταστάσεις». Ζητούν δε από τον κ. Αποστόλου να πάρει τις σωστές αποφάσεις και να ακυρώσει κάθε μορφή κατάσχεσης και κάθε παράνομη παρακράτηση, υπογραμμίζοντας ότι «οι κτηνοτρόφοι είναι ήδη στα όρια της χρεοκοπίας και αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα, θα βγούμε στους δρόμους διεκδικώντας τα δικαιώματά μας».
Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ώστε να επιστραφούν στους δικαιούχους αγρότες τα ευρωπαϊκά χρήματα που τους παρακρατήθηκαν παράνομα ζητά και η Πανελλήνια Ενωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ). Σε σχετική επιστολή που εστάλη, η ΠΕΝΑ ζητά την άμεση συμμόρφωση των εθνικών κανονισμών με τους κοινοτικούς και τη θέσπιση του ακατάσχετου των επιδοτήσεων.