Προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για την οικονομία και την αγροτική ανάπτυξη

Οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για τη φορολογική μεταρρύθμιση και την αγροτική ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της υπαίθρου, παρουσιάστηκαν χθες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Λάρισα, από τα στελέχη του κόμματος Γιάννη  Φασούλα και Κώστα Δεληγιάννη.

Ο κ. Φασούλας κατέθεσε προτάσεις για την οικονομία που συνοψίζονται στα εξής:

Να καταργηθεί η υπάρχουσα διάκριση των 7 πηγών των εισοδημάτων, ως ανούσια και άχρηστη. Η διάκριση των πηγών θα πρέπει να ακολουθεί τη διάκριση των 3 βασικών συντελεστών παραγωγής (έδαφος, εργασία, κεφάλαιο). Δηλαδή, τα εισοδήματα θα  πρέπει να διακρίνονται σε 4 πηγές:

1η πηγή: η έγγειος πρόσοδος

2η πηγή: εισοδήματα που προέρχονται από την εργασία

3η πηγή: εισοδήματα που προέρχονται από τις αποδόσεις αποταμιευμένων ή επενδυμένων κεφαλαίων

4η πηγή: εισοδήματα που συνιστούν την έννοια του επιχειρηματικού κέρδους

Να αναμορφωθεί ριζικά η φορολογική κλίμακα. Δεν είναι δυνατόν το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου να είναι μικρότερο από το όριο της φτώχειας, που αναγνωρίζεται στην Ελλάδα. Θα πρέπει, επίσης, να θεσπισθεί αντί του ατομικού αφορολόγητου, το οικογενειακό αφορολόγητο, που θα κατανέμεται αναλογικά στους συζύγους.

Να καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση εισοδημάτων των φυσικών προσώπων.

Τα καθαρά κέρδη των νομικών προσώπων θα πρέπει να αντιμετωπίζονται το ίδιο, ανεξαρτήτως της εταιρικής μορφής. θα πρέπει, όμως, να αντιμετωπίζονται διαφορετικά, όταν πρόκειται να διανεμηθούν και να αυξήσουν τα ατομικά εισοδήματα των φυσικών προσώπων,  διαφορετικά, όταν πρόκειται να μην διανεμηθούν, αλλά να αυξήσουν την καθαρή θέση των επιχειρήσεων, και διαφορετικά, ακόμη, όταν πρόκειται, να επενδυθούν σε νέες παραγωγικές δραστηριότητες.

Τα τεκμήρια διαβίωσης πρέπει να διατηρηθούν, να τύχουν καλύτερης επεξεργασίας και να ενισχυθούν, ώστε να μην καταντούν γελοιότητα. 

Να καταργηθεί ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στην καθαρή παρεχόμενη υπηρεσία, που εξομοιώνεται με την εργασία, αφού η εξάρτηση δεν είναι εκείνο το στοιχείο, που διαφοροποιεί φορολογικά τη φύση και την έννοια της εργασίας.

Θα πρέπει να μειωθούν δραστικά όλοι οι συντελεστές του Φ.Π.Α. Επίσης θα πρέπει στο χαμηλό συντελεστή να υπαχθούν όλα εκείνα τα αγαθά, που είναι απολύτως απαραίτητα για την επιβίωση του ανθρώπου (τρόφιμα, φάρμακα, ενέργεια). Στο μεσαίο συντελεστή  να υπαχθούν όλα τα εκείνα, που είναι απαραίτητα σ’ ένα νοικοκυριό και την αξιοπρεπή διαβίωση του ανθρώπου, ενώ στον υψηλό συντελεστή πρέπει να υπαχθούν μόνο εκείνα τα αγαθά ή υπηρεσίες, που καταναλώνουν τα υψηλά εισοδήματα.  

«Η Δημοκρατική Αριστερά πιστεύει, πως δημοσιονομική εξυγίανση και οικονομική ανάκαμψη δεν θα μπορέσει να υπάρξει, αν δεν αλλάξει η Ελλάδα. Το μέλλον μπορεί να καταστεί ελπιδοφόρο, μόνον αν αλλάξει συθέμελα το πολιτικό μας σύστημα, αν μεταρρυθμιστεί ριζικά το φορολογικό μας σύστημα κι αν προβάλλουμε ένα μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης στηριγμένο στην παραγωγή, στην υπεράσπιση της εργασίας, στην επιχειρηματικότητα, στις τοπικές κοινωνίες και σ’ ένα σώφρον κοινωνικό κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Αγροτική ανάπτυξη

Από την πλευρά του ο κ. Δεληγιάννης τόνισε ότι η αγροτική ανάπτυξη μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον κορμό της ολοκληρωμένης ανάπτυξης της υπαίθρου, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια προοπτική επιβάλει και αλλαγή στην κατεύθυνση και το περιεχόμενο της ασκούμενης πολιτικής. Προϋποθέτει ριζικές αλλά και εφαρμόσιμες αλλαγές συνολικά στο μοντέλο ανάπτυξης.

«Με στόχο το τετράπτυχο: αγροτική ανάπτυξη – αειφορία – ανταγωνιστικότητα-κοινωνική συνοχή, ο πρωτογενής τομέας έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει στην αειφόρο αγροτική ανάπτυξη και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας», επεσήμανε υπογραμμίζοντας ότι η προώθηση των στόχων αυτών έχει στον πυρήνα της την πρωταγωνιστική ανάδειξη των συλλογικών δράσεων των αγροτών και την ενίσχυση των εκμεταλλεύσεων και των επιχειρηματικών δράσεων με παραγωγικό και εξαγωγικό προσανατολισμό.

Επίσης απαιτεί την μετακίνηση από το παραγωγικό-καταναλωτικό δίδυμο που επέβαλαν και δρουν ανεξέλεγκτα οι πολυεθνικές και το εμπορομεσιτικό κύκλωμα, σε μια συνολική αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής σε όφελος των αγροτών και στην παράλληλη προώθηση ενός καταναλωτικού  προτύπου που θα συνδέεται με την τοπικότητα και θα  ικανοποιεί την διατροφική επάρκεια της χώρας. 

«Ωστόσο, επειδή η αγροτική παραγωγή πραγματοποιείται σε συνθήκες υπαίθρου και συνδέεται απευθείας με τους φυσικούς πόρους, η αξιοποίηση των εκλεκτών εδαφοκλιματολογικών συνθηκών της ηπειρωτικής και της νησιώτικης χώρας  για την παραγωγή προϊόντων ποιότητας, συνεπάγεται την ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων. Με την αξιοποίηση της αγροτικής έρευνας και την προώθηση σύγχρονων καλλιεργητικών μεθόδων και της καινοτομίας σε όλα τα στάδια της αγροδιατροφικής αλυσίδας , μπορούν να παραχθούν αγροτικά προϊόντα  και τρόφιμα  ποιότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι η ΔΗΜΑΡ προχωρά στην διαμόρφωση ενός πλαισίου εθνικής στρατηγικής για την αγροτική ανάπτυξη και την διατροφική επάρκεια της χώρας, στα πλαίσια ενός προγράμματος ολοκληρωμένης ανάπτυξης της υπαίθρου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ