Αιτήσεις για γεωργοπεριβαλλοντικά και ολοκληρωμένη διαχείριση

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Διοικητικός Τομέας Κοινοτικών Πόρων & Υποδομών/ Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ καλεί, με σχετική ανακοίνωση, τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης στο πλαίσιο της 1ης Πρόσκλησης των Δράσεων 1.4 «Αμειψισπορά με ξηρικές καλλιέργειες σε καπνοπαραγωγικές περιοχές» και 2.3 «Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή καπνού» του Μέτρου 214 (Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Δικαίωμα υποβολής αίτησης ενίσχυσης έχουν για τη Δράση 1.4 οι τέως καπνοπαραγωγοί και για τη Δράση 2.3 οι καπνοπαραγωγοί, οι οποίοι ενεργοποίησαν το 2009 δικαιώματα προερχόμενα από τον καπνό στις καπνοπαραγωγικές περιοχές, έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) και έχουν ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή των σχετικών δεσμεύσεων των Δράσεων, ακολουθώντας τις οδηγίες που ανακοινώθηκαν στις 22 Νοεμβρίου 2011 και αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα  του ΥΠΑΑΤ.

Για τη Δράση 1.4 επιλέξιμα είναι τα αγροτεμάχια με ελάχιστο μέγεθος 0,05 Ha, τα οποία καλλιεργήθηκαν με αρδευόμενο αραβόσιτο, βαμβάκι και μηδική στις καπνοπαραγωγικές περιοχές, σύμφωνα με την Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΑΕΕ) του 2011.

Για τη Δράση 2.3 επιλέξιμη είναι η έκταση της εκμετάλλευσης του παραγωγού, η οποία βρίσκεται στις περιοχές παρέμβασης και έχει μέγιστο μέγεθος ίσο με την έκταση η οποία καλλιεργήθηκε με καπνό με βάση την τελευταία Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΑΕΕ), προσαυξημένο το πολύ κατά 0,5 Ηa. Το ελάχιστο μέγεθος εκάστου αγροτεμαχίου είναι 0,05 Ηa.

Στην ΑΕΕ του 2012 οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν τα αγροτεμάχια στα οποία εφαρμόζουν τη Δράση, προκειμένου να πληρωθούν για το 1ο έτος εφαρμογής.

Ο προϋπολογισμός για κάθε Δράση ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στα 60 €/στρέμμα ετησίως για τη Δράση 1.4, ενώ για τη Δράση 2.3 στα 93,6 €/ στρέμμα ετησίως.

Οι αιτήσεις ενίσχυσης, στο πλαίσιο της 1ης Πρόσκλησης, υποβάλλονται από 9/4/2012 έως 25/5/2012 στις δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτων, στις κατά τόπους Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ), στις Οργανώσεις Παραγωγών Καπνού (ΟΠΚ) και στα κατά τόπους Κέντρα Ελέγχου Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού & Ελέγχου Λιπασμάτων (ΚΕΠΠΥΕΛ).

Η κάθε αίτηση ενίσχυσης υποβάλλεται σ’ ένα μόνο φορέα, ανεξάρτητα αν η εκμετάλλευση βρίσκεται σε περισσότερους του ενός νομούς οι οποίοι υπάγονται σε διαφορετικούς φορείς υλοποίησης. Σε αυτή την περίπτωση, η αίτηση ενίσχυσης υποβάλλεται στον τόπο υποβολής της αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης (ΑΕΕ).

Ένας δικαιούχος δεν μπορεί να μετέχει σε περισσότερες από μια (1) Δράσεις του Μέτρου 214 «Γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις».

Σημειώνεται ότι έχει υπογραφεί και η 2η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη Δράση 2.3, με περίοδο υποβολής αιτήσεων από 16/7 έως 31/8. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 10 εκατ. € και αφορά καπνοπαραγωγούς που θα ξεκινήσουν την εφαρμογή δεσμεύσεων από 15/10 και δεν έχουν υποβάλλει αίτηση στην 1η Πρόσκληση της Δράσης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.agrotikianaptixi.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ