ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Η  επιστημονική ομάδα του καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα στο τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με μια εγχώρια επιχείρηση την Polytech   συνέλαβαν την ιδέα για την ανάπτυξη μιας συσκευής που θα μπορεί να υπολογίσει την αντιοξειδωτική ικανότητα υγρών τροφίμων όπως ο καφές, οι χυμοί, η

μπύρα και το κρασί, η το γάλα (http://www.polytech.com.gr/commercial%20products/Biolab.pdf?1512297846006).

Πρόκειται για ροφήματα που λίγο πολύ όλοι μας χρησιμοποιούμe στην καθημερινότητα μας, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε τα πιθανά οφέλη που μπορούν να προκύψουν αν η κατανάλωση τους ρυθμιστεί ώστε να λαμβάνουμε την ‘ιδανική’ ποσότητα.

Οι έλεγχοι της αντιοξειδωτικής ικανότητας των τροφών μπορούν να διεξάγονται από τις αντίστοιχες βιομηχανίες, ωστόσο τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται είναι πανάκριβα και απαιτούν εξειδίκευση για το χειρισμό τους. Σαν αποτέλεσμα ο απλός καταναλωτής ή οι διατροφολόγοι που θα τους ενδιέφερε κάτι τέτοιο να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν τέτοιους ελέγχους.

Η συσκευή που αναπτύχθηκε προσφέρει αυτή τη δυνατότητα καθώς είναι πολύ πιο φθηνή και αρκετά εύκολη στη χρήση ( το κόστος απόκτησης της δεν υπερβαίνει τα 1000 ευρώ). Περιλαμβάνει ένα χρωματόμετρο και μια εφαρμογή ο συνδυασμός των οποίων επιτρέπει την αποτίμηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας ενός υγρού χρησιμοποιώντας ουσιαστικά μια σταγόνα του. Με μια επιπλέον εφαρμογή μπορεί να μετρηθεί η αντιοξειδωτική κατάσταση στο αίμα του ανθρώπου βάσει του υπολογισμού των σημαντικών αντιοξειδωτικών του αίματος ( γλουταθειόνη, ουρικό οξύ κλπ) με ειδικές χρωματομετρικές αντιδράσεις που εκτελούνται στα πλαίσια των εφαρμογών του μηχανήματος.

Η προσπάθεια αυτή βραβεύτηκε και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, και ενδιαφέρθηκε το Γαλλικό κράτος, και συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο του Caen, το οποίο οργανώνει τον Μάρτιο του 2018 μεγάλη εκδήλωση προώθησης της συσκευής στην Γαλλία , προκειμένου να την χρησιμοποιήσουν μικρές οινοποιητικές μονάδες, για να ελέγχουν την αντιοξειδωτική δύναμη των οίνων τους.

Φαίνεται ότι η αναγνώριση έρχεται συνήθως πρώτα από το εξωτερικό. Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα υλοποιήσει επίσης ερευνητικό πρόγραμμα στα πλαίσια της δράσης ΕΡΕΥΝΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ του υπουργείου Ανάπτυξης , που αφορά την εφαρμογή της τεχνολογίας που αναπτύχθηκε για την έγκαιρη συγκομιδή και δημιουργία χυμών από Ελληνικά φρούτα με αυξημένη αντιοξειδωτική ικανότητα σε διάφορους αγρούς της χώρας μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ