Ανακοίνωση της Τ.Ε. Λάρισας του ΚΚΕ για την επίσκεψη του υπουργού στη Λάρισα και τα εγκαίνια Τοπικής Μονάδας Υγείας
Η κυβέρνηση, με πρωταγωνιστή τον υπουργό, κ. Ξανθό αυτή τη φορά στη Λάρισα πραγματοποίησε άλλη μια θεατρική παράσταση με έργο την εξαπάτηση του λαού για τη δήθεν αναβάθμιση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οι εξαγγελίες είναι κάλπικες για το λαό και χρυσάφι για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Η αναβάθμιση για την οποία μιλάει η κυβέρνηση ανά την Ελλάδα και μίλησε και υπουργός στα εγκαίνια της ΤΟΜΥ στη Λάρισα είναι παραπλανητική και δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές λαϊκές ανάγκες.
Στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018 που ψηφίστηκε προβλέπεται περαιτέρω σφαγιασμός της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων Υγείας και των νοσοκομείων κατά 362 εκατ. ευρώ και στον ΕΟΠΥΥ κατά 214 εκατ. Ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα για τα δυο Νοσοκομεία της πόλης μας από 119 εκατομμύρια που ήταν η επιχορήγηση πριν μερικά χρόνια, έφτασε το 2017 στα 52 εκατομμύρια δηλαδή μείωση 58% και το 2018 θα υπάρχει παραπέρα περικοπή , ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να «μπουκώνει» με επιδοτήσεις τους μεγαλοεπιχειρηματίες.
Όλες αυτές οι περικοπές θα προσθέσουν επιπλέον πληρωμές από τις λαϊκές οικογένειες για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, θα υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο τις δημόσιες μονάδες και παροχές Υγείας.
Η Τοπική Μονάδα Υγείας στη Λάρισα είναι μία από τις 100 που προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους “θεσμούς” για την 3η “αξιολόγηση”. Προβλέπεται η δημιουργία τους, σε περιοχές με 10.000 – 12.000 κατοίκους, με 1 γιατρό, 1 νοσηλευτή και 1 διοικητικό, με διετείς συμβάσεις και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για 4 χρόνια. Όπως αναφέρει, είναι ένα από «τα διαρθρωτικά μέτρα με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας ως μέσου συγκράτησης των δαπανών». Γι’ αυτό οι οικογενειακοί γιατροί των Τοπικών Μονάδων Υγείας προβλέπεται να λειτουργήσουν ως “κόφτες” των ασθενών και των αναγκών τους, με υποτυπώδεις παροχές στο όριο των πετσοκομμένων προϋπολογισμών του κράτους και του ΕΟΠΥΥ.
Με βάση τον αριθμό και τη σύνθεση αυτών των Τοπικών Ομάδων, μόνο σαν αστείο ακούγεται ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι θα παρέχουν υπηρεσίες Πρόληψης, προαγωγής της υγείας στην οικογένεια, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στους χρόνιους πάσχοντες, την προγραμματισμένη φροντίδα ενηλίκων και παιδιών, κατ’ οίκον νοσηλεία, εκτίμηση ψυχικών νόσων, αντιμετώπιση οξέων προβλημάτων υγείας, καταγραφή επιδημιολογικών στοιχείων και πολλά άλλα.
Οι κυβερνώντες αλλά και ο υπουργός από τη Λάρισα προπαγανδίζουν ότι οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (Το.Μ.Υ) αποτελούν επιπλέον ενίσχυση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. (Π.Φ.Υ). Αυτό θα ίσχυε εάν αποτελούσαν αποκεντρωμένες μονάδες ενός αναπτυγμένου κρατικού συστήματος Π.Φ.Υ, με επαρκή σε αριθμό, σε στελέχωση και εξοπλισμό κρατικών Κέντρων Υγείας, που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης, εξειδικευμένα κατά φύλο, ηλικία, πάθηση, έγκαιρα και αποτελεσματικά κοντά στον τόπο κατοικίας, σπουδών, άθλησης, εργασίας κλπ
Κάτι τέτοιο, όμως, όχι μόνο δεν υπάρχει, αλλά αντίθετα ενισχύεται ο χαρακτήρας του δημόσιου «συστήματος» Π.Φ.Υ ως καρικατούρα και υποκατάστατο, που θα καλύπτει υποτυπωδώς το 30% του πληθυσμού, σύμφωνα με τις εξαγγελίες. Η κυβέρνηση και με τα σημερινά εγκαίνια και στη Λάρισα , υλοποιεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εκμεταλλευτές του λαού, με μέτρα που επιδεινώνουν την Υγεία και τους όρους παροχής της ιατροφαρμακευτικής του περίθαλψης. Διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και στη δυνατότητα να αξιοποιούνται από το λαό οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας και της παραγωγικότητας.
Τώρα απαιτείται η οργάνωση της λαϊκής πάλης.
Αντιπαλεύουμε την ταύτιση των «πραγματικών αναγκών» με το επίπεδο της εξαθλίωσης, που συστηματικά προωθεί η κυβέρνηση για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη λαϊκή οικογένεια. Διότι αυτό αναπαράγει την αντίληψη των «ελάχιστων απαιτήσεων», της παραίτησης από τη διεκδίκηση μέτρων στην κατεύθυνση κάλυψης των σύγχρονων αναγκών, με τις δυνατότητες που διαμορφώνουν η παραγωγικότητα, η επιστημονική γνώση και η τεχνολογία.
Με βασικές διεκδικήσεις:
Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
Να γίνουν δημόσια Κέντρα Υγείας στις Συνοικίες της Λάρισας (Φιλιππούπολη, Ν. Σμύρνη, Αγ. Γεώργιο, Νότιες Συνοικίες, Γιάννουλη) και σύγχρονα περιφερειακά εξοπλισμένα και στελεχωμένα πολυιατρεία στη ΒΙΠΕ και στα ΤΕΙ.
Να καταργηθεί άμεσα κάθε πληρωμή στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Να λειτουργήσουν άμεσα όσες κλινικές είναι κλειστές ή υπολειτουργούν στο Γ.Ν. Λάρισας και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό.
Να εξοπλιστούν τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, με τον αναγκαίο και σύγχρονο εξοπλισμό, να παρέχουν τα αναγκαία φάρμακα δωρεάν. Να σταματήσουν οι συμβάσεις ασφαλιστικών ταμείων με τον ιδιωτικό τομέα.
Κάλυψη όλων των ελλείψεων σε αριθμό και ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού στα Νοσοκομεία, στα Κ.Υ, στο ΠΕΔΥ και στο ΕΚΑΒ του Νομού Λάρισας και γενικότερα, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να δημιουργηθεί άμεσα νέο μεγάλο δημόσιο κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας στη Λάρισα, πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο.
Αποκλειστικά κρατικές δωρεάν υπηρεσίες και κέντρα για τα ΑμΕΑ και υπερήλικες.
Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια