Το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού δεν πήρε μερίδιο από το σύνολο του πλούτου που δημιουργήθηκε παγκοσμίως πέρυσι, ενώ το 82% του πλούτου έφτασε στα χέρια του πλουσιότερου μέρους του πληθυσμού, δηλαδή στο 1%, σύμφωνα με έκθεση της Oxfam International.
Οι δισεκατομμυριούχοι το 2017 αύξησαν τον πλούτο τους κατά 762 δισ. δολάρια, αρκετά για να τερματίσουν την «παγκόσμια ακραία φτώχεια επτά φορές!!!», σύμφωνα με την ετήσια έκθεση ανισότητας του φιλανθρωπικού οργανισμού που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.
Η Winnie Byanyima, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης, χαρακτήρισε την κατάσταση αυτή ως “σύμπτωμα ενός αποτυχημένου οικονομικού συστήματος”.
“Οι άνθρωποι που κατασκευάζουν τα ρούχα μας, συναρμολογούν τα τηλέφωνά μας και καλλιεργούν τα τρόφιμά μας, δέχονται τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση για να εξασφαλιστεί μια σταθερή προσφορά φθηνών αγαθών και να διογκωθούν τα κέρδη εταιρειών και δισεκατομμυριούχων επενδυτών”, δήλωσε στις 19 Ιανουαρίου.
Την περασμένη χρονιά σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση δισεκατομμυριούχων που καταγράφηκε ποτέ στην ιστορία, σύμφωνα με την έκθεση, με τίτλο «Reward work, not wealth».
Υπάρχουν σήμερα 2.043 δισεκατομμυριούχοι παγκοσμίως – από τους οποίους το 90% είναι άνδρες – η έκθεση είναι βασισμένη σε στοιχεία από το Global Wealth Databook της Credit Suisse για το 2017.
Η φοροδιαφυγή, η διάβρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η αυτοματοποίηση ευθύνονται για την οικονομική ανισότητα του κόσμου, σύμφωνα με την Oxfam.
Η οργάνωση ζήτησε μεγαλύτερη ανακατανομή του πλούτου μέσω της χρήσης φορολογικών προγραμμάτων και προγραμμάτων δημόσιων δαπανών από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, την εξάλειψη της μισθολογικής ανισότητας μεταξύ των φύλων και την εστίαση στους «μισθούς διαβίωσης» και όχι στους κατώτατους μισθούς.
Η έκθεση για την ανισότητα του περασμένου έτους από την Oxfam είχε αποκαλύψει ότι οκτώ άνδρες, όπως ο Bill Gates και ο Michael Bloomberg, έχουν τον ίδιο πλούτο με 3,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους.