Μια καινοτόμος συσκευή, προϊόν της δουλειάς του τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που μπορεί να υπολογίσει την αντιοξειδωτική ικανότητα υγρών τροφίμων όπως ο καφές, οι χυμοί, η μπύρα, το κρασί και το γάλα παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Μύλο του Παππά.
«Πρόκειται για μια καινοτομία που έτυχε αναγνώρισης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ η συσκευή μπορεί να βοηθήσει κυρίως τους οινοπαραγωγούς, οι οποίοι μπορούν να κάνουν μικροοινοποιήσεις πριν την κυρίως οινοποίηση, μετρώντας τα αντιοξειδωτικά και βλέπουν την περίοδο εκείνη που έχουν την καλύτερη αντιοξειδωτική, η οποία παίζει ακόμα και από μέρα σε μέρα στο αγροτικό προϊόν», τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δημήτρης Κουρέτας, ευχαριστώντας το δήμο Λαρισαίων για τη βράβευση της ομάδας του.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Κουρέτας και η ομάδα του θα βραβευτούν σαν ερευνητική ομάδα και από τη Γαλλική Κυβέρνηση στις 26-30 Μαρτίου, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αβινιόν της Γαλλίας, όπου και θα παρουσιάσουν τη συσκευή, το κόστος της οποίας αγγίζει τα 800 ευρώ, ενώ σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Π. Σάπκας αναφέρθηκε στην επιτυχία «που αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση του αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού που διαθέτει η χώρα μας, αλλά και επιβεβαίωση των δυνατοτήτων και των προοπτικών που προσφέρει η συνεργασία του Τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με μια εγχώρια επιχείρηση, στο χώρο της διεθνούς έρευνας και τεχνολογίας».
Σημειώνεται πως ήδη για το καινοτόμο έργο ενδιαφέρθηκε το γαλλικό Πανεπιστήμιο του Caen, το οποίο οργανώνει τον Μάρτιο του 2018 μεγάλη εκδήλωση προώθησης της συσκευής στη Γαλλία , προκειμένου να την χρησιμοποιήσουν μικρές οινοποιητικές μονάδες, για να ελέγχουν την αντιοξειδωτική δύναμη των οίνων τους.
Ε.Π.