Το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου αντιστρέφεται κάθε 11 χρόνια

Περίπου κάθε 11 χρόνια το μαγνητικό πεδίο του ήλιου αντιστρέφεται πλήρως – ο βόρειος μαγνητικός πόλος γίνεται νότιος, και αντίστροφα. Αυτή η αλλαγή συμπίπτει με την μεγαλύτερη ηλιακή δραστηριότητα που παρατηρούμε στον ήλιο, και είναι γνωστή ως «ηλιακό μέγιστο»…

Ενώ ο κύκλος αυτός εκτυλίσσεται με φαινομενική κανονικότητα κάθε 11 χρόνια, σε δύο έρευνες που αναμένεται να δημοσιευτούν σύντομα, οι επιστήμονες τονίζουν πόσο ασύμμετρη είναι στην πραγματικότητα αυτή η διαδικασία. Σήμερα, η πολικότητα στα βόρεια του ήλιου φαίνεται να έχει μειωθεί σχεδόν στο μηδέν – δηλαδή, φαίνεται να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η αλλαγή του μαγνητικού βορρά σε νότο – αλλά η πολικότητα στα νότια του ήλιου μόλις έχει αρχίσει να μειώνεται.

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια ανισορροπία ανάμεσα στο βόρειο και το νότιο πόλο,” λέει ο Jonathan Cirtain, διαστημικός επιστήμονας από το  Marshall Space Flight Center της NASA στο Huntsville της Alabama, ο οποίος συμμετέχει για λογαριασμό της NASA και σε μια ιαπωνική ηλιακή αποστολή που ονομάζεται Hinode. «Ο Βορράς είναι ήδη σε μεταβατικό στάδιο, πολύ νωρίτερα από το Νότιο Πόλο, και δεν καταλαβαίνουμε γιατί.”

Η συνεχιζόμενη όμως μελέτη για τις διαφορές αυτές θα ρίξει φως και θα βοηθήσει στην επέκταση και τη βελτίωση της κατανόησης μας για τον ήλιο, του 11-ετούς κύκλου του, και τις μεγάλες εκρήξεις που συμβαίνουν στην επιφάνειά του.

Περισσότερα: Daily Galaxy

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ