Μπορεί ένας υπολογιστής να βαθμολογεί μια μαθητική έκθεση, όπως κι ένας άνθρωπος;

Οι υπολογιστές χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια για τη βαθμολόγηση των τεστ πολλαπλών επιλογών, αλλά, προς ανακούφιση καθηγητών και δασκάλων, οι εκθέσεις των μαθητών –τα δοκίμια- είναι πολύ πιο δύσκολο να αξιολογηθούν. Όμως, μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι το λογισμικό που έχει σχεδιαστεί για να διαβάζει αυτόματα και να βαθμολογεί δοκίμια μπορεί να κάνει τόσο καλή δουλειά όσο και οι άνθρωποι – ίσως ακόμη καλύτερα…

Η μελέτη, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Akron, «έτρεξε» πάνω από 16.000 δοκίμια από γυμνάσια και λύκεια, σε αυτοματοποιημένα συστήματα που δημιουργήθηκαν από εννέα εταιρείες. Τα δοκίμια, από έξι διαφορετικά κράτη, είχαν αρχικά βαθμολογηθεί από ανθρώπους.

Στην εφημερίδα New York Times, ο αρθρογράφος Michael Winerip έγραψε για το αποτέλεσμα:

Η βαθμολόγηση από το λογισμικό και τους ανθρώπους είχαν “σχεδόν πανομοιότυπα επίπεδα ακρίβειας, με το λογισμικό σε ορισμένες περιπτώσεις να αποδεικνύεται ότι είναι πιο αξιόπιστο.”
Τα αυτοματοποιημένα συστήματα αναζητούν μια σειρά από πράγματα για να βαθμολογήσουν ένα δοκίμιο. Μεταξύ αυτών είναι η δομή του κειμένου, η σύνταξη, η χρήση λέξεων και συμφωνία αντικείμενου-ρήματος.

«Σχεδόν τα ίδια πράγματα που κι ένας καθηγητής θα αναζητούσε».

Αυτό που οι αυτοματοποιημένοι αναγνώστες δεν κάνουν καλά, είναι η κατανόηση του κειμένου, και αν μια πρόταση είναι, εκ των πραγμάτων, αληθινή ή όχι. Έχουν επίσης μεγάλη δυσκολία με άλλες μορφές γραφής, όπως είναι η ποίηση.

 Η αποδοτικότητα είναι το σημείο όπου υπερτερούν οι αυτοματοποιημένοι αναγνώστες, οι οποίοι μπορούν να βαθμολογήσουν 16.000 δοκίμια σε περίπου 20 δευτερόλεπτα. Ένας μέσος δάσκαλος χρειάζεται ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο για 150 δοκίμια.

Ο Winerip λέει ότι αυτό που τον ανησυχεί είναι ότι αν ο αυτοματοποιημένος αναγνώστης γίνει ο συνήθης τρόπος βαθμολόγησης των δοκιμίων, τότε οι καθηγητές θα διδάσκουν αφαιρώντας ένα μεγάλο μέρος από το “χυμό” της οποιαδήποτε γλώσσας.

“Αν δεν σου επιτρέπεται να χρησιμοποιείς το τμήμα μιας φράσης ή μια σύντομη παράγραφο … τότε θα έχουμε μια πολύ ομογενοποιημένη μορφή γραφής», λέει. «Η χαρά, όμως, της γραφής είναι η έκπληξη.”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ