Είναι τα μούρα (berries) η νέα τροφή του εγκεφάλου;

Γλυκά και δροσερά, τα μούρα είναι όχι μόνο εξαιρετικά καλοκαιρινά φρούτα, αλλά νέα στοιχεία δείχνουν ότι τα φρούτα αυτά, όταν καταναλώνονται τακτικά, συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου. Ερευνητές από το  Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι γυναίκες που έτρωγαν περισσότερα βατόμουρα (blueberries) και φράουλες (strawberries) ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν λιγότερη γνωστική υποβάθμιση, καθώς μεγάλωναν ηλικιακά…

«Τα ευρήματά μας έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, αφού με την αύξηση στην πρόσληψη μούρων, μια απλή –δηλαδή- τροποποίηση στη διατροφής μας, προστατεύεται η γνωστική λειτουργία μας σε μεγαλύτερες ηλικίας», ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ Elizabeth Devore της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε σήμερα (Πέμπτη) στο περιοδικό Annals of Neurology. Οι  ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τη μελέτη Nurses Health στην οποία οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια και περιέγραφαν τις διατροφικές τους συνήθειες και άλλες πτυχές της ζωής τους, κάθε δύο έως τέσσερα έτη από το 1980.

Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό; Μια θεωρία έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα βατόμουρα και οι φράουλες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ενώσεις που ονομάζονται ανθοκυανίνες και φλαβονοειδή, τα οποία έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτές οι δύο ουσίες συμβάλλουν στην καθυστέρηση στη γνωστική γήρανση. Οι πλούσιοι σε φλαβονοειδή χυμοί φρούτων έχουν βρεθεί να βελτιώνουν τη βραχυπρόθεσμη νοητική απόδοση σε μικρές μελέτες.

Περισσότερα: abcnews

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ