Παιδιά που γερνούν πριν την ώρα τους

Tα παιδιά που εκτίθενται στη βία γερνούν σωματικά κατά 7 με 10 χρόνια. Η βλάβη στο DNA τους, που λαμβάνει χώρα, εξαιτίας του στρες που η βία προκαλεί στα παιδιά αυτά, συντομεύει τη ζωή τους. Η φράση «γέρασε πριν την ώρα του» είναι αληθινή για τα παιδιά που έχουν δει φοβερά πράγματα...

Επιστήμονες από το Duke Institute πιστεύουν ότι το στρες μπορεί να μειώσει τα τελομερή τους – αλληλουχίες του DNA που βρίσκονται στις άκρες των χρωμοσωμάτων και έχουν συνδεθεί με τη γήρανση. Ο Δρ Idan Shalev είπε: «Αυτή είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι τα τελομερή μας μπορούν να μειωθούν με ταχύτερο ρυθμό, ακόμη και σε πολύ νεαρή ηλικία.”

Ο Δρ Avshalom Caspi, δήλωσε: «Καταπληκτικά νέα στοιχεία δείχνουν πώς το στρες μπορεί να επηρεάσει το ανθρώπινο γονιδίωμα και να διαμορφώσει τις ζωές μας».

Ο Δρ Terrie Moffitt δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να προστατεύσουμε τα παιδιά. Είπε: «Δισεκατομμύρια δολάρια δαπανώνται για τις ασθένειες της γήρανσης του πληθυσμού, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η άνοια, ενώ θα μπορούσαν απλά να επενδυθούν στην προστασία των παιδιών από τη σωματική και ψυχολογική βία».

Προηγούμενες μελέτες έχουν εξετάσει την επίδραση του στρες στα τελομερή των ενηλίκων, αλλά αυτή είναι η πρώτη έρευνα σε παιδιά.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Molecular Psychiatry, έδειξε ότι τα παιδιά με ιστορικό έκθεσης στη βία έχουν μεγαλύτερη απώλεια των τελομερών από άλλα παιδιά.

Πηγή: Daily Mail

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ