Το έντονο φως αποτρέπει και θεραπεύει τα εμφράγματα

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την αντιμετώπιση του εμφράγματος – ΚΑΡΠΑ, ασπιρίνη, θρομβολυτικά κλπ. Τώρα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο βρήκαν έναν νέο υποψήφιο: το έντονο φως. «Η μελέτη δείχνει ότι το ισχυρό φως, ή ακόμα και το φως της ημέρας, θα μπορούσε να απομακρύνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, ή να μειώσει τη ζημία που αυτή προκαλεί»,… λέει ο Tobias Eckle, MD, PhD, αναπληρωτής καθηγητής αναισθησιολογίας, καρδιολογίας, και Βιολογίας και Ανάπτυξης Κυττάρου της Ιατρικής Σχολής, στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

“Για τους ασθενείς, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ακόμα και μέσα στο νοσοκομείο η έκθεση στο φως της ημέρας θα μπορούσε να μειώσει τη ζημιά που προκαλείται από μια καρδιακή προσβολή.”

Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στο φως και ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου;

Η απάντηση βρίσκεται στον κιρκαδιανό ρυθμό, το ρολόι του σώματος που συνδέεται με το φως και το σκοτάδι. Το κιρκαδικό ρολόι ρυθμίζεται από τις πρωτεΐνες στον εγκέφαλο. Αλλά οι πρωτεΐνες βρίσκονται και σε άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένης και της καρδιάς.

Οι Eckle και Holger Eltzschig, MD, διαπίστωσαν ότι μία από αυτές τις πρωτεΐνες, που ονομάζονται Περίοδος 2, παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ζημιάς από μια καρδιακή προσβολή. Με μια διεθνή ομάδα ειδικών επιστημόνων δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους στις 15 Απριλίου του 2012 στο περιοδικό Nature Medicine.

Κατά τη διάρκεια ενός εμφράγματος, λίγο ή καθόλου οξυγόνο φτάνει στην καρδιά. Χωρίς οξυγόνο, η καρδιά πρέπει να αλλάξει καύσιμα, από το λίπος στη γλυκόζη. Χωρίς αυτή την αλλαγή στο μεταβολισμό της καρδιάς, τα κύτταρα πεθαίνουν και η καρδιά παθαίνει ζημιά.

Και εδώ είναι που ο κιρκαδικός ρυθμός μπαίνει στο …παιγνίδι. Η μελέτη έδειξε ότι η πρωτεΐνη Περίοδος 2 είναι ζωτικής σημασίας για την αλλαγή καυσίμου, από το λίπος στη γλυκόζη, και ως εκ τούτου θα μπορούσε να κάνει το μεταβολισμό της καρδιάς πιο αποτελεσματικό. Και το ισχυρό φως της ημέρας ενεργοποιεί την Περίοδο 2 στα ζώα και ελαχιστοποιεί τη ζημιά.

Μελλοντικές μελέτες θα προσπαθήσουν να δουν πώς το φως είναι σε θέση να αλλάζει τον μεταβολισμό της καρδιάς στους ανθρώπους και πώς αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία καρδιακών προσβολών σε ασθενείς.

Πηγή: Science Daily

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ