Commentariolum Petitionis (= προεκλογικό εγχειρίδιο)

Με κείμενο άλλης εποχής που δείχνει ότι τίποτα δυστυχώς δεν αλλάζει «χτυπά» ο φιλόλογος και υποψήφιος βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. Θωμάς Ψύρρας, που χρησιμοποιεί απόσπασμα από την επιστολή του Κόιντου Κικέρωνα, αδελφού του γνωστού ρήτορα στο οποίο συμβουλεύει τον αδελφό του πως να οργανώσει την προεκλογική εκστρατεία του:

« […] να μην απομακρύνεσαι καθόλου από την πόλη. Η συνεχής παρουσία σου αποδίδει καρπούς, όχι μόνο εάν βρίσκεσαι συνέχεια στην Αγορά, αλλά και αν κάνεις συνεχώς προπαγάνδα […] Και ακόμα τα ρουσφέτια πρέπει να τα διαφημίζεις και να τα προβάλλεις· και φρόντισε να είσαι προσιτός μέρα και νύχτα, να κρατάς ανοιχτή όχι μόνο την πόρτα του σπιτιού σου αλλά και την έκφραση του προσώπου σου. Κι όλο να χαμογελάς. Και μην ξεχνάς: οι άνθρωποι δε θέλουν μόνο υποσχέσεις, ειδικά όταν ζητούν κάτι από έναν υποψήφιο, αλλά θέλουν υποσχέσεις πλούσιες και κολακευτικές.Τέλος, φρόντισε ο προεκλογικός αγώνας σου να είναι μία λαμπρή επίδειξη, έξοχη, μεγαλοπρεπής, δημοφιλής, που να δημιουργεί τις καλύτερες εντυπώσεις και το μεγαλύτερο γόητρο».

«Βλέποντας λογής συνυποψηφίους, δικούς και αντιπάλους, να συμπεριφέρονται περίπου αντίστοιχα αναρωτιέμαι πόσο άλλαξε ο υποψήφιος και πόσο ο ψηφοφόρος δυο χιλιάδες χρόνια τώρα!…», σημειώνει με νόημα ο Θωμάς Ψύρρας, που με την ιδιότητα του δασκάλου καλεί όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα ας διαβάσουν “Εγχειρίδιο προεκλογικής εκστρατείας”, QT Cicero, μτφρ Αθ. Δημοπούλου, εκδ. Πατάκη

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ