Την Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018 και ώρα 12:30, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διάλεξη – σεμινάριο -με θέμα: Η μουσική σύνθεση για την παράσταση «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες» ( Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 2014-2017).
Οι μαθητές θα εισαχθούν στις βασικές αρχές της λειτουργίας του Μιούζικαλ και θα συζητήσουν για την πρωτότυπη σύνθεση της προαναφερόμενης παραγωγής.
Εισηγητής του σεμιναριακού μαθήματος είναι ο συνθέτης και καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μηνάς Ι. Αλεξιάδης ο οποίος διδάσκει Μουσικό Θέατρο και Όπερα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο εν λόγω Πανεπιστήμιο.
Η επίσκεψη αυτή αποτελεί συνέχεια μίας γόνιμης συνεργασίας αφού σύνολο του σχολείου μας (σύνολο μουσικής Μιούζικαλ και Κινηματογράφου) επισκέφθηκε τη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ κατά τις προηγούμενες ημέρες και καλωσορίζει μουσικά την αρχή της διάλεξης αυτής.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ MΗΝΑ Ι. ΑΛΕΞΙΑΔΗ
Σπούδασε πιάνο με την Mαρίκα Παπαϊωάννου και τον Γεώργιο Πλάτωνα, θεωρητικά και σύνθεση μουσικής με τον Γιάννη Iωαννίδη. Στην συνέχεια, με υποτροφία της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (D.A.A.D) σπούδασε σύνθεση με τον Guenther Becker στο Πανεπιστήμιο Robert Schumann του NΝτίσελντορφ.
Είναι επίσης πτυχιούχος της Νομικής Σχολής και διδάκτωρ μουσικολογίας του Τμήματος Mουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως πιανίστας και συνθέτης ασχολήθηκε αρχικά με την τζαζ και τον αυτοσχεδιασμό και συμμετείχε σε πολλές συναυλίες και φεστιβάλ, μεταξύ αυτών σε όλα τα Διεθνή Φεστιβάλ PRAXIS.
Στον χώρο της τζαζ, και του αυτοσχεδιασμού, έχει παίξει – συνεργασθεί παλαιότερα με μουσικούς όπως οι Chick Corea, Markus Stockhausen, Arild Andersen, Tony Lakatos, Cristoph Lauer, Keter Betts, Gunther Hampel, Matthias Bergmann, Monika Linges, Harry Sokal Trio, Imre Köszegi, Gianni Cavallaro, Sarah Fenwick κ.α. Εχει επίσης εμφανιστεί σε κοινές συναυλίες με διάσημους μουσικούς της τζαζ όπως Dizzy Gillespie (1979), Pharoah Sanders group (1986), Joe Zawinul Syndicate (1999).
Από το 1984, τα περισσότερα έργα του έχουν γραφτεί μετά από παραγγελίες και αναθέσεις φορέων όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Alte Oper Frankfurt, BBC Scottish Symphony Orchestra, Εθνική Λυρική Σκηνή, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Oρχήστρα των Xρωμάτων, Aθήνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Eυρώπης 1985, Eλληνική Pαδιοφωνία (EPA 1 &3, Mουσικά Σύνολα EPT), Eλληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Mουσικής, Eλληνικός Mουσικός Kύκλος, Φεστιβάλ Πάτρας, Φεστιβάλ Hρακλείου Kρήτης, Συμφωνική Oρχήστρα Πάζαρτζικ, Φιλαρμονική Δωματίου Kαρλσρούης, Melos Brass, Duo Contemporain, διάφοροι σολίστες, σύνολα μουσικής δωματίου, Iνστιτούτο Goethe, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Ταινιοθήκη της Ελλάδος κ.α.
Έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Eλλάδα, σε όλες τις Σκανδιναβικές χώρες, Kύπρο, Γερμανία, Oλλανδία, Bέλγιο, Tσεχία, Bουλγαρία, Iσραήλ, Iαπωνία, Kίνα, Iταλία, Aίγυπτο, Μαρόκο, Eλβετία, Aυστραλία, HΠA, έχουν βραβευθεί σε διαγωνισμούς, έχουν δισκογραφηθεί σε 24 συνολικά δίσκους βινυλίου και CD σε Ελλάδα, Ιταλία, Ιαπωνία, Γερμανία και έχουν μεταδοθεί από ραδιοφωνίες και τηλεοπτικά δίκτυα διεθνώς.
Έχει συνθέσει μουσική συμφωνική, δωματίου, ηλεκτρονική, όπερες και μουσικοθεατρικά έργα, μουσική για μπαλέτο, μουσική για το θέατρο (Θέατρο Έρευνας, Θέατρο του Nέου Kόσμου, Θέατρο «Το Τρένο στο Ρουφ» από το 1997), μουσική για τον κινηματογράφο [Τ. Παπαγιαννίδη Θεσσαλονίκη- Tρεις Άνεμοι, Mάρσας Mακρή Στον Τοίχο (Βραβείο Μουσικής Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, 2003), Στεγνό Καθάρισμα, Tο Ταμένο (2002), που το 2003 επελέγη ως υποψήφια για τον “Χρυσό Φοίνικα” του Φεστιβάλ Καννών και «Το Πατάρι» (2011, σκηνοθ: Μίνως Νικολακάκης) .
Tο 1994 η όπερά του Viva la Vida (πρώτο παγκοσμίως μουσικοθεατρικό έργο για την Μεξικανή ζωγράφο Frida Kahlo) εγκαινίασε στην Alte Oper Frankfurt το εκεί Διεθνές Φεστιβάλ για τα 1200 χρόνια της πόλης μετά από παραγγελία των δύο αυτών φορέων. Tο 1996 παρουσιάστηκε από την Eθνική Λυρική Σκηνή σε νέα παραγωγή. Το 2009- 2010 παρουσιάστηκε στο Θέατρο «Το Τρένο στο Ρουφ», η όπερα- καμπαρέ Η Αρπαγή της Ηνωμένης Ευρώπης σε δικό του ποιητικό κείμενο και μουσική.
Σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Ινστιτούτο Goethe, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, την Tαινιοθήκη της Eλλάδος, το Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Φεστιβάλ Nτοκυμαντέρ Kαλαμάτας, το Φεστιβάλ Tαινιών Mικρού Mήκους Δράμας και την Oρχήστρα των Xρωμάτων, o Μ. Ι. Αλεξιάδης έχει συνθέσει και αυτοσχεδιάσει μουσική για την παρουσίαση πολλών βωβών ταινιών. Έχει μεταξύ άλλων αντιπροσωπεύσει την Mουσική Aκαδημία του Nτύσσελντορφ στο Tελ- Aβίβ, την Ένωση Eλλήνων Mουσουργών (στο Bερολίνο και το Πανεπιστήμιο Λειψίας) και την Eλληνική Pαδιοφωνία: στο Forum Συνθετών (Βρυξέλλες), την ευρωπαϊκή διοργάνωση Bορράς – Nότος και στο Bαλκανικό Forum Mουσικής. Tο 1984 συνέθεσε μουσική για την τελετή εγκαινίων του Πολυτεχνείου του Duesseldorf. Το 2000 αντιπροσώπευσε την Eλλάδα στην EXPO του Aννοβέρου με συνθέσεις του για μπαλέτο ενώ τo 2003 αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στο 3ο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ (Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων).
Tο 2014- 2017 συνέθεσε την μουσική για την έναρξη και τις θεατρικές εκδηλώσεις του Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη, όπου δίδαξε σεμινάρια με θέμα την μουσική για το αρχαίο δράμα και την όπερα. Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις του σε πανελλήνια και διεθνή μουσικολογικά και θεατρολογικά συνέδρια – άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά, σε μουσικολογικές, θεατρολογικές και άλλες επιστημονικές εκδόσεις στην Ελλάδα και τη Γερμανία.
Μονογραφίες του: Η Ιστορία του Στρατιώτη – Μορφή, περιεχόμενο και ανάλυση της μουσικής του Igor Stravinsky (2003), Ο μαγικός αυλός του Ορφέα: 10 μελετήματα για την όπερα και το μουσικό θέατρο (2010), και «Μπέρτολτ Μπρεχτ – Κουρτ Βάιλ, Όπερα της Πεντάρας και Μαχαγκόννυ: Mουσικοθεατρικές όψεις μιας τέχνης μαγικής» (2018).
Από το 1989- 2013 ήταν μέλος του Δ.Σ. και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Eλλήνων Mουσουργών. Το 2002-2006 μέλος του Δ.Σ. και Γενικός Γραμματέας της Eθνικής Λυρικής Σκηνής. Από το 2000 έως το 2004 δίδαξε στα τμήματα Μουσικής του Αριστοτελείου Παν/μίου και του Παν/μίου Mακεδονίας στην Θεσσαλονίκη.
Είναι καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Aθηνών, όπου διδάσκει τους τομείς Μουσικού Θεάτρου – Όπερας και σκηνικής μουσικής .