Τετραετείς προϋπολογισμούς θα συντάσσουν δήμοι και περιφέρειες

Την ώρα που οι δήμαρχοι αλλά και οι περιφερειάρχες βρίσκονται κυριολεκτικά «στα κάγκελα» για τα δεινά οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, έρχεται το υπουργείο Οικονομικών να τους υπενθυμίσει την «υποχρέωσή τους», που προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), για την κατάρτιση εδώ και τώρα (η προθεσμία λήγει στις 9 Μαΐου) 4ετούς προϋπολογισμού, πέραν της τρέχουσας περιόδου, με σκοπό «την επίτευξη των δημοσιονομικών δεσμεύσεων καθώς και την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών της οικονομίας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή του υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία μεταβιβάζεται η σχετική απόφαση Σαχινίδη για τους τετραετείς προϋπολογισμούς και τη σύνταξη των σχετικών πινάκων (Α.Π. : 2/25631/26-12-2012), «οι στόχοι και οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο ΜΠΔΣ αφορούν και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία αποτελεί υποτομέα της Γενικής Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, όλοι οι δήμοι, όλες οι περιφέρειες και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου αυτών, τα οποία περιλαμβάνονται στο μητρώο φορέων Γενικής Κυβέρνησης, οφείλουν να συμμετέχουν, μέσω της διαδικασίας που θα περιγραφεί παρακάτω, στη διαδικασία πρόβλεψης των δημοσιονομικών τους μεγεθών που θα οδηγήσει στην κατάρτιση του νέου ΜΠΔΣ 2013-2016».

Προκειμένου, λοιπόν, να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία οι υπόχρεοι φορείς είναι απαραίτητο να συμπληρώσουν τους Πίνακες που τους αφορούν και να τους αποστείλουν στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο με τη σειρά του θα τους ομαδοποιήσει σε ενοποιημένο πίνακα των εποπτευόμενων φορέων και θα το αποστείλει στο υπουργείο Οικονομικών. Το, δε, υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να διευκολύνει τους δήμους και τις περιφέρειες, για την ταχύτερη και ορθότερη συμπλήρωση των πινάκων προσέθεσε ειδική στήλη με τους κωδικούς των προϋπολογισμών των δήμων και περιφερειών από τους οποίους θα υπολογιστούν τα ποσά για να συμπληρωθεί η κάθε γραμμή του πίνακα. Για το λόγο αυτό, έχουν δημιουργηθεί δύο επεξηγηματικοί πίνακες εκ των οποίων ο ένας αφορά στους δήμους (τις οδηγίες του οποίου θα χρησιμοποιήσουν και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου) και ο άλλος στις περιφέρειες.

Πηγή: aftodioikisi.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ