Δωρεάν -Online- Μαθήματα από το Χάρβαρντ και το MIT

Το Χάρβαρντ και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) ανακοίνωσαν την Τετάρτη μια νέα μη κερδοσκοπική σύμπραξη, γνωστή ως EDX, και προσφέρουν δωρεάν online μαθήματα. Την αρχή έκανε το ΜΙΤ, όταν τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε ότι ξεκινά ένα πρόγραμμα online εκμάθησης, το MITX…

Το πρώτο του μάθημα, «Κυκλώματα και Ηλεκτρονικά», ξεκίνησε τον Μάρτιο, με περίπου 120.000 εγγεγραμμένους φοιτητές, 10.000 εκ των οποίων κατάφεραν να φτάσουν ως τις εξετάσεις του πρώτου εξαμήνου. Εκείνοι που θα ολοκληρώσουν τις απαιτήσεις του μαθήματος θα πάρουν πιστοποιητικό και βαθμό, αλλά όχι επίσημο credit. Ομοίως, τα EDX μαθήματα θα προσφέρουν πιστοποιητικό, αλλά όχι credits.

Αλλά το Harvard και το MIT δεν είναι τα μόνα ελίτ πανεπιστήμια που έχουν  προγραμματίσει να προσφέρουν online μαθήματα. Αυτό το μήνα, το Στάνφορντ, το Πρίνστον, το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και το Πανεπιστήμιο του Michigan ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους με μια νέα εμπορική εταιρεία, την Coursera, επενδύοντας 16 εκατομμύρια δολάρια.

Εν τω μεταξύ, ο Sebastian Thrun, ο καθηγητής του Στάνφορντ που έγινε πρωτοσέλιδο το περασμένο φθινόπωρο όταν 160,000 φοιτητές γράφτηκαν για να παρακολουθήσουν το μάθημά του για την Τεχνητή Νοημοσύνη, έχει προσελκύσει περισσότερους από 200,000 φοιτητές σε μαθήματα που προσφέρονται από τη νέα του εταιρεία, την Udacity.

Η τεχνολογία για online εκπαίδευση, με μαθήματα με βίντεο, ενσωματωμένα κουίζ, άμεση ανατροφοδότηση και ρυθμούς μάθησης που εξαρτώνται από τον εκάστοτε φοιτητή, εξελίσσεται τόσο γρήγορα, που ακόμα και εκείνοι που συμμετέχουν κάνουν λόγο για «πειραματικό στάδιο».

«Μου φαίνεται ότι αυτό που κάνουμε τώρα, θα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που θα καταλήξουμε να κάνουμε σε πέντε χρόνια από σήμερα», δήλωσε ο κοσμήτορας Alan M. Garber του Χάρβαρντ, που είναι υπέρ της συμμετοχής του πανεπιστημίου στην online εκπαίδευση..

Η EDX, η οποία αναμένεται να προσφέρει τα πέντε πρώτα μαθήματα (courses) αυτό το φθινόπωρο, θα επιβλέπεται από μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που θα ελέγχεται εξίσου, και από τα δύο πανεπιστήμια, καθένα από τα οποία έχει διαθέσει 30 εκατομμύρια δολάρια για τη συγκεκριμένη προσπάθεια.

Περισσότερα: nytimes.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ