Μήπως η εξέλιξη έχει αδυναμία στις ξανθιές;

Περίπου το 5-10% των ανθρώπων από την Μελανησία, μια ομάδα νησιών βορειοανατολικά της Αυστραλίας, έχουν φυσικά ξανθά μαλλιά – το υψηλότερο ποσοστό εκτός Ευρώπης. Επίσης, οι άνθρωποι αυτοί έχουν το πιο σκούρο δέρμα από οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο εκτός Αφρικής…

 

Τώρα, μια μελέτη των ανθρώπων από τις Νήσους Σολομώντος στην Μελανησία, δείχνει ότι το ξανθό χρώμα στα μαλλιά τους εξελίχθηκε ανεξάρτητα από αυτό των Ευρωπαίων. Έτσι διαψεύδεται και το ενδεχόμενο τα ξανθά μαλλιά να εισήχθησαν από τους Ευρωπαίους αποίκους, λέει ο Carlos Bustamante, γενετιστής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ της Ιατρικής Σχολής του Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια. “Τα ξανθά μαλλιά έχουν σαφώς εξελιχθεί δύο φορές», λέει.

Τα ξανθιά μαλλιά των κατοίκων των Νησιών του Σολομώντα προέρχονται από μετάλλαξη στο TYRP1 γονίδιο, που δεν υπάρχει στους ξανθούς Ευρωπαίους.

Ο Bustamante πιστεύει ότι η μετάλλαξη ενδέχεται να προέκυψε πριν 5,000 με 30,000. όμως, δεν γνωρίζει γιατί έχει τόσο μεγάλη συχνότητα στα νησιά του Σολομώντα.

Ο David Reich, γενετιστής στο Harvard Medical School στη Βοστόνη, Μασαχουσέτη ο οποίος δεν συμμετείχε στην εργασία, σημειώνει ότι η ανακάλυψη ότι αυτό το χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων ανθρώπων δεν προέρχεται από κάποιο ξανθό ευρωπαϊκό γονίδιο, δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένης της έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων για ευρωπαϊκή μίξη σε αυτούς τους πληθυσμούς.

 Πηγή:Nature

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ