Τα Κοινά Φυτοφάρμακα “Διαταράσσουν” τον Εγκέφαλο των Παιδιών

Oι επιπτώσεις του εντομοκτόνου chlorpyrifos, η χρήση του οποίου έχει απαγορευτεί εντός των σπιτιών από το 2001, εξακολουθούν να εντοπίζονται στον εγκέφαλο των παιδιών που τώρα πλησιάζουν την εφηβεία. Μια νέα μελέτη που χρησιμοποίησε την μαγνητική απεικόνιση, αποκαλύπτει ότι τα παιδιά που εκτέθηκαν στο hlorpyrifos ενώ ήταν ακόμη στη μήτρα, εξακολουθούν να υφίστανται τις επιπτώσεις του φυτοφαρμάκου σε όλη τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας…

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι ίδια με τα αποτελέσματα που δίνουν μελέτες για την -πολύ διαδεδομένη- χρήση εντομοκτόνων στη γεωργία, ώστε να απαλλαγούν οι καλλιέργειες από τα διάφορα έντομα.

Η έκθεση στα χημικά αυτά προκαλεί αλλοιώσεις στον εγκέφαλο, αλλά και μεταβολές στη συμπεριφορά, ακόμα και όταν οι δόσεις των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες, είναι μικρές και βρίσκονται μέσα στα τρέχοντα όρια ασφάλειας, όπως αυτά έχουν οριστεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA). Οι μεταβολές αυτές είναι μη αναστρέψιμες.

Οι περιοχές του εγκεφάλου που προσβάλλονται περισσότερο σχετίζονται με λειτουργίες όπως η προσοχή, η λήψη αποφάσεων, η γλώσσα, ο έλεγχος των παρορμήσεων και η λειτουργική μνήμη. Οι «δομικές ανωμαλίες στον εγκέφαλο θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί υπάρχουν νοητικά ελλείμματα στα παιδιά αυτά” σημειώνεται.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει το φυτοφάρμακο chlorpyrifos με πολλά προβλήματα, από το χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση μέχρι προβλήματα προσοχής, τόσο σε παιδιά που ζούσαν σε αστικές περιοχές, όσο και στην ύπαιθρο. Άλλωστε, μια μικρή, αλλά καθόλου ασήμαντη δόση, φτάνει σε όλο τον πληθυσμό μέσω των τροφίμων (κυρίως φρούτα και λαχανικά).

Η μελέτη στην οποία χρησιμοποιήθηκαν βιολογικά τρόφιμα στη διατροφή των παιδιών παρουσίασε πτώση στα επίπεδα του chlorpyrifos, αλλά και των άλλων οργανοφωσφορικών παρασιτοκτόνων, αλλά, στη συνέχεια, όταν τα παιδιά επέστρεψαν στην κανονική τους διατροφή, τα επίπεδα και πάλι αυξήθηκαν.

Τα καλά νέα είναι ότι το καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών ξεπλένει εν μέρει το chlorpyrifos και, πιθανώς, μετριάζεται ο κίνδυνος.

“Έχουμε πολλές επικίνδυνες χημικές ουσίες στο περιβάλλον μας. Πρέπει να καθοριστεί εάν ο κίνδυνος εξακολουθεί να υφίσταται, αν είναι αναστρέψιμος και να κοιτάξουμε καλύτερα τους νόμους που ρυθμίζουν τη χρήση των φυτοφαρμάκων,” τονίζει η επιδημιολόγος Virginia Rauh, της Σχολής Mailman της Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών στις 30 Απριλίου, και είχε τίτλο “Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εγκεφάλου, Κάποιο είδος διαταραχής έλαβε χώρα.”

Πηγή: Scientific American

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ