ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟ ΚΟΥΜ ΠΑΖΑΡ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Ανοίγει και επίσημα αύριο Σάββατο 5 Μαΐου της πύλες της η ιστορική εμποροπανήγυρη του Τυρνάβου, που από τα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας, είχε χαρακτηριστεί σαν ένα από τα πιο φημισμένα παζάρια τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ανατολή.

Το παζάρι γνωστό ως κουμ παζάρ θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 11 Μαΐου ενώ ήδη από χθες βρίσκεται σε εξέλιξη και η ζωοπανήγυρη (γομαροπάζαρο).

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του δήμου και φέτος το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις εμποροπανηγύρεις ήταν μεγάλο και μάλιστα χθες Πέμπτη, ημέρα της δημοπρασίας, διατέθηκαν προς ενοικίαση όλες οι παράγκες που έστησε ο δήμος.

Στο χώρο του παζαριού θα λειτουργήσουν λούνα παρκ, ταβέρνες, χαλβαδοπωλεία και εμπορικά ενώ όπως διευκρινίστηκε από τη δημοτική αρχή τα έσοδα από την ενοικίαση θα διατεθούν σε δράσεις του δήμου και θα επιστρέψουν στην τοπική οικονομία.

Η ιστορία του παζαριού

Το παζάρι Τυρνάβου ή αλλιώς «Κουμ – Παζάρ» (από το αραβικό Κουμ που σημαίνει άμμος και την αραβική επίσης λέξη bazaar = εμποροπανήγυρις) ξεκινούσε πάντοτε μετά το Πάσχα των Ελληνορθόδοξων, Άνοιξη και μάλιστα πριν φύγουν οι Βλάχικοι πληθυσμοί της Θεσσαλίας για τα Βλαχοχώρια της Πίνδου, με σκοπό να ψωνίσουν. Ο χώρος της εμποροπανήγυρης ήταν οι όχθες του Τιταρήσιου ποταμού (Ξηριά) στον Τύρναβο και επειδή οι όχθες είναι αμμώδεις, ονομάστηκε Κουμ – Παζάρ. Στα νεότερα χρόνια, περί τον 19ο αιώνα και μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας στα 1881, το Κουμ – Παζάρ του Τυρνάβου θεσμοθετήθηκε με Βασιλικό Διάταγμα επισήμως για διάρκεια 8 ημερών, ενώ με νεότερο νόμο η διάρκειά του περιορίστηκε στις 7 ημέρες, με ημερομηνία έναρξης την 5η Μαΐου εκάστοτε έτους.

Στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά και του πρώιμου Ελληνικού Κράτους, η φημισμένη Εμποροπανήγυρη του Τυρνάβου δεχόταν πωλητές, ακόμη και ιδιώτες, οι οποίοι πωλούσαν δικά τους υπάρχοντα (π.χ. εργόχειρα) και οι αγοραστές αγόραζαν πράγματα, ακόμη και προίκες για τις θυγατέρες τους, υποψήφιες για γάμο.

Πριν την επίσημη ημερομηνία έναρξης του παζαριού, διενεργούταν επίσημα ζωοπανήγυρη (το γνωστό Γομαροπάζαρο), όπου ο καθένας μπορούσε να πουλήσει ή να ανταλλάξει τα οικόσιτα ζώα του ή να αγοράσει από ζωέμπορους. Η ζωοπανήγυρη διενεργούνταν εντός της κοίτης του Τιταρήσιου ποταμού που συνήθως αυτήν την εποχή είχε λίγο ή καθόλου νερό, το δε ανωτέρω παζάρι συνεχίζεται ακόμη και σήμερα με πολύ μεγάλη επιτυχία, αφού η αγάπη των Τυρναβιτών και γενικότερα των Θεσσαλών για τα άλογα είναι δεδομένη και γνωστή.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Εμποροπανήγυρη του Τυρνάβου συνεχίζεται να διοργανώνεται, μαζί με τη Ζωοπανήγυρη, υπό την αιγίδα πια του Δήμου Τυρνάβου, στον ίδιο ακριβώς χώρο (περιοχή της Τούμπας).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ