Τα αποτελέσματα στις εκλογές του 2009 στο νομό Λάρισας

Μπορεί να πέρασαν λιγότερα από τρία χρόνια από τις εκλογές του 2009 αλλά τα εκλογικά αποτελέσματα που αναμένονται σήμερα είναι βέβαιο ότι θα είναι πολύ διαφορετικά από τότε. Πρώτον εξαιτίας του γεγονότος ότι τα δύο μεγάλα κόμματα διασπάστηκαν και από τους κόλπους τους δημιουργήθηκαν νέοι σχηματισμοί και δεύτερον επειδή η χώρα δεν θυμίζει σε τίποτα την Ελλάδα του 2009.

Παρο’ όλα αυτά όμως η αναφορά στα αποτελέσματα του 2009 έχει τη δική της αξία και σίγουρα μπορεί να οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα για το νέο πολιτικό τοπίο σε οποιαδήποτε σύγκριση των αποτελεσμάτων του 2009 και των σημερινών

Για την ιστορία πρέπει να πούμε ότι στο νομό Λάρισας το 2009 το ΠΑΣΟΚ ήταν πρώτο κόμμα συγκεντρώνοντας ποσοστό 40,8%, ακολουθούσε η ΝΔ με ποσοστό 36,2%, παραδοσιακά το ΚΚΕ ήταν τρίτο κόμμα με ποσοστό σαφώς μεγαλύτερο από το πανελλαδικό αφού στο νομό πήρε 9,6%, ακολούθησε ο ΛΑΟΣ που πήρε 5, 7% και ο ΣΥΡΙΖΑ που πήρε σχεδόν 4%.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου του 2009 φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.

Από το νομό Λάρισας το 2009 βουλευτές εκλέχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ οι κ.κ. Β. Εξαρχος, Φ. Σαχινίδης και Εκτ. Νασιώκας, ο οποίος παραιτήθηκε και τη θέση του πήρε η πρώτη επιλαχούσα κ. Β. Αλεξανδρίδου. Από τη ΝΔ εκλέχθηκαν οι κ.κ. Μ. Χαρακόπουλος και Χρ. Ζώης, αφού ο τότε πρόεδρος της ΝΔ που ήταν υποψήφιος στο νομό κράτησε την έδρα της Θεσσαλονίκης.

Βουλευτές εκλέχθηκαν επίσης οι κ.κ. Αντ. Σκυλλάκος από το ΚΚΕ, Αστ. Ροντούλης από το ΛΑΟΣ και Ηρώ Διώτη από το ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά οι σταυροί των υποψηφίων βουλευτών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στις εκλογές του 2009 φαίνονται στους παρακάτω πίνακες

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ