Μέσα στην εβδομάδα θα οριστικοποιήσει η κυβέρνηση τις διατάξεις για την περαίωση ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000-2009 μετά από τη διαβούλευση του υπουργείου Οικονομικών με εκπροσώπους επαγγελματικών ενώσεων, σύμφωνα με όσα ανέφερε το πρωί στην εκπομπή του MEGA ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς.
Πάντως, αν και ο υφυπουργός δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την περαίωση, με όσα έχουν γίνει γνωστά ο υπολογισμός του φόρου που θα καλείται να καταβάλει ο επαγγελματίας ή η επιχείρηση θα προκύπτει με τον εξής μαθηματικό τύπο: Τα ακαθάριστα έσοδα κάθε χρήσης θα πολλαπλασιάζονται με συντελεστές από 1% έως 3% ανάλογα με το αν τα βιβλία του ελεύθερου επαγγελματία ή της επιχείρησης είναι άρτια ή έχουν κριθεί ανακριβή.
Το 20% του ποσού που θα προκύπτει θα είναι ο φόρος περαίωσης εισοδήματος και το 19% (ή ο εκάστοτε ισχύων συντελεστής) αποτελεί τον ΦΠΑ περαίωσης. Τα ποσά αυτά αθροίζονται και δεν μπορεί να είναι χαμηλότερα από 200 έως 1.000 ευρώ ανά χρήση που περαιώνεται. Εξετάζεται δε να δοθεί η δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου σε έως 24 μηνιαίες δόσεις με προκαταβολή του 20%-25%.
Δεν έχει ακόμη αποσαφηνισθεί το εάν η περαίωση θα αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως ύψους ακαθάριστων εσόδων ή σε επιχειρήσεις με τζίρο έως 20 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μαζική περαίωση, η οποία θα αφορά το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, εξαιρώντας τις 1.000 μεγαλύτερες από αυτές.
Στις εξαιρέσεις περιλαμβάνονται οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και υποθέσεις επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών των οποίων έχουν κατασχεθεί τα βιβλία.
Αντίθετα, θα περιλαμβάνονται υποθέσεις πλαστών και εικονικών στοιχείων (μόνο για τους λήπτες) και με ποινή έξτρα φόρου. Η περαίωση δεν θα αφορά επίσης όσους έχουν κάνει αυτοπεραίωση τα τελευταία χρόνια.
Όπως εξήγησε ο κ. Κουσελάς η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων θα προχωρήσει στην έκδοση ατομικών ειδοποιητηρίων περαίωσης για καθένα φορολογούμενο που θα υπαχθεί χωρίς την παραμικρή εμπλοκή των εφοριών. Οι εφορίες θα εμπλακούν μόνο στην περίπτωση των 150.000 υποθέσεων που εκκρεμούν στις δικαστικές αίθουσες.
Ρύθμιση οφειλών
Τέλος, το υπουργείο Οικονομικών παράλληλα με την περαίωση εξετάζει ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με διαγραφή σημαντικού μέρους των προσαυξήσεων και πληθώρα δόσεων. Στο υπουργείο εκτιμούν ότι από το ποσό αυτό μπορεί να εισπραχθούν περίπου 8 δισ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν δοθεί εντολές στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να ετοιμάσουν σενάρια για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών.
Επίσης σύμφωνα πάντα με τον κ. Κουσελά εξετάζεται και το ενδεχόμενο υπαγωγής στην περαίωση και όσων δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις, αφού θα κληθούν να τις υποβάλλουν με ευνοϊκούς όρους.