ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΦΡΙΚΗ ΤΟΥΣ!

Ανακοίνωση εργατικών συλλογικοτήτων* της Θεσσαλίας για το εργατικό ατύχημα στη Λάρισα

«Λάρισα: Υπέκυψε στα τραύματά του έπειτα από μάχη 2 ημερών ο 32χρονος εργάτης που είχε τραυματιστεί σε εργοστάσιο. »
Μια σοκαριστική είδηση όπως ακριβώς αποτυπώθηκε στις στήλες των εφημερίδων.

Δυστυχώς τέτοιες ειδήσεις που αφορούν σε εργατικές δολοφονίες δεν είναι πλέον πρωτάκουστες. Ο 32χρονος νεκρός στο εργοστάσιο κατασκευής σκυροδέματος «ΑΡΜΟΣ» στη Λάρισα έρχεται να προστεθεί στο μακρύ αιματοβαμμένο κατάλογο εργαζομένων συναδέλφων μας του τελευταίου διαστήματος που θυσίασαν τις ζωές τους στο βωμό των κερδών των αφεντικών. Άλλωστε είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από το θάνατο 26χρονου ντελιβερά πριν από έναν μόλις μήνα στην ίδια πόλη.

Το κάδρο του  «σύγχρονου εργατικού μεσαίωνα» συνθέτουν τα ελλιπή έως ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς και συνολικά οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας μαζί με την εργοδοτική ασυδοσία και την εντατικοποίηση της εργασίας που σφίγγουν σα θηλιά γύρω από το λαιμό του εργαζομένου και προετοιμάζουν το έδαφος για τέτοιου είδους εγκλήματα.

Στην προσπάθεια του κεφαλαίου να απαντήσει στην κρίση του οι εργαζόμενοι είναι αναλώσιμοι, «βορά» στη μηχανή των κερδών του. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται οι σχέσεις εργασίας-λάστιχο και ο εργοδοτικός δεσποτισμός, που θέλει τους σύγχρονους εργαζομένους σκλάβους να εργάζονται υπό οποιεσδήποτε συνθήκες για ψίχουλα φοβούμενοι μη χρειαστεί να στελεχώσουν ξανά τη μεγάλη στρατιά ανέργων.

Σε αντίστοιχες περιπτώσεις νεκρών εργαζομένων το κεφάλαιο και οι εκφραστές του πετάνε το μπαλάκι των ευθυνών στην αβλεψία, την απειρία του εργαζομένου στην κατσίκα του γείτονα και όπου άλλου μπορούν ούτως ώστε να συγκαλύψουν τις δικές του ευθύνες. Εμείς αντιτάσσουμε ξεκάθαρα ότι για τους νεκρούς συναδέλφους μας δε φταίμε!

Το μόνο μερίδιο ευθύνης που αναλαμβάνουμε είναι αυτό της συλλογικής συγκρότησης του αντίπαλου δέους στους εργατικούς χώρους που θα βάζει φρένο στις ασίγαστες ορέξεις του κεφαλαίου, την απαγκίστρωση από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό ΓΣΣΕ-ΑΔΕΔΥ. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί να κάνουμε τα εργατικά σωματεία να λειτουργούν με την δυναμική της βάσης τους -τους ίδιους τους εργαζόμενους που θα αποφασίζουν αυτοί για αυτούς μέσα από τις συνελεύσεις τους και όχι από τα αντιπροσωπευτικά ΔΣ τους-, την ευθύνη να ξεπεράσουμε τις αρτηριοσκληρώσεις του ΠΑΜΕ, και την αντίληψη ότι οι αντιδράσεις μας πάνε μέχρι εκεί που μας επιτρέπεται από το ίδιο το σύστημα, που καθημερινά καταπίνει ολοένα και περισσότερο τις ζωές μας.

Συνένοχη στα εργοδοτικά εγκλήματα είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Συνεχίζοντας να επιτελεί τον πολιτικό ρόλο των προκατόχων της, υπηρετεί πιστά τη διατήρηση αυθερεσίας του κεφαλαίου στα έστω και στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας των εργαζομένων, που ευθύνονται για το αιματοκύλισμα.

Θεωρούμε, από τη μεριά μας, ότι είναι χρέος των εργαζομένων να μη γίνει κανονικότητα η σύγχρονη φρίκη των δολοφονιών εργαζομένων. Στα ματωμένα χέρια της εργοδοσίας, αντιτάσσουμε τη συλλογική δύναμη της οργάνωσης των εργαζομένων, δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να προσφέρουμε τον κόπο, τον ιδρώτα και τη ζωή μας για να αυγατίσουν τα κέρδη τους!

Όταν κεφάλαιο – κυβέρνηση – Ε.Ε. και όσοι υπερασπίζονται την εκμετάλλευση της εργασίας των πολλών για να ξεχειλίζουν οι τσέπες των λίγων, περνάνε στην πιο βάρβαρη επίθεση οι εργαζόμενοι έχουμε χρέος απέναντι στους εαυτούς μας και την τάξη μας να αντεπιτεθούμε ,να  υπερασπιστούμε τη ζωή μας και να γκρεμίσουμε το βάρβαρο κόσμο τους!

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ

ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΙΠΕΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ

*Attack στην ανεργία και την επισφάλεια Βόλου, ΛΑΝΤΖΑ Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση στον Επισιτισμό – Τουρισμό Λάρισας, Ταξικός Συντονισμός Ανατροπής Συνδικαλιστικών Κινήσεων, Οργανώσεων, Συλλογικοτήτων, Ανέργων – Βόλος, Λέσχη Εργαζομένων και Νεολαίας Βόλου, Λέσχη Εργασίας, Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τρικάλων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ