Φ. Κουβέλης: «Οικουμενική κυβέρνηση και σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο»

Πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση με πολιτικά φερέγγυα πρόσωπα, η οποία θα σέβεται το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας προτείνει ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης, μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο…

Η οικουμενική κυβέρνηση που προτείνει ο κ. Κουβέλης θα έχει χρονικό ορίζοντα τις Ευρωεκλογές του 2014. Στόχος αυτής της πρότασης, όπως την διατύπωσε ο κ. Κουβέλης, είναι να κρατηθεί η Ελλάδα εντός της ζώνης του ευρώ και να υπάρξει σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο.

Οπως είπε ο κ. Κουβέλης σκοπός του είναι να κρατηθεί όρθια η Ελλάδα.

Ολόκληρη η δήλωση Κουβέλη έχει ως εξής:

«Οδεύουμε προς το τέλος των διερευνητικών εντολών. Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για όλους. Απευθύνομαι προς όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες και τους γνωστοποιώ την της ΔΗΜ.ΑΡ. για συγκρότηση κυβέρνησης. Την πρόταση αυτή απηύθυνα πριν από λίγο στον κ. Βενιζέλο και είναι αυτονόητο ότι απευθύνεται προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Προτείνω τη συγκρότηση Οικουμενικής κυβέρνησης, με πολιτικά φερέγγυα πρόσωπα, που θα ενσωματώνει και θα σέβεται το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας.

Η αποστολή αυτής της κυβέρνησης, που θα έχει συγκεκριμένο δεσμευτικό πρόγραμμα και χρονικό ορίζοντα μέχρι τις ευρωεκλογές του 2014, θα είναι διπλή : Πρώτον, να κρατήσει την χώρα μέσα στην ΕΕ και το ευρώ και δεύτερον, να ξεκινήσει την σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο.

Η κυβέρνηση αυτή με ισχυρή λαϊκή και κοινοβουλευτική στήριξη θα αξιοποιήσει το ευνοϊκότερο πλέον ευρωπαϊκό πολιτικό περιβάλλον για να πετύχει θετικά αποτελέσματα, μετά από συστηματική και σκληρή διαπραγμάτευση. Να κρατήσει την Ελλάδα ζωντανή στην Ευρώπη , με την κοινωνία όρθια και με την νέα γενιά παρούσα.

Καταθέτουμε αυτήν την πρόταση με απόλυτη συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών που περνάει η χώρα και καλούμε όλες τις δυνάμεις να ανταποκριθούν με συναίσθηση της ευθύνης τους απέναντι στον τόπο. Επισημαίνω ότι εμείς και εγώ προσωπικά δεν διεκδικούμε τίποτε πέρα από την ικανοποίηση να έχουμε συμβάλει σε έξοδο από την κρίση προς όφελος του λαού και της χώρας».

 

Δηλώσεις Ευάγγελου Βενιζέλου

Αμέσως μετά προέβη σε δηλώσεις ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ως γνωστόν έλαβε σήμερα την τρίτη κατά σειρά διερευνητική εντολή για την συγκρότηση κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έκανε λόγο για την ουσιαστική συζήτηση, που είχε με τον κ.Φώτη Κουβέλη και τόνισε χαρακτηριστικά ότι ”είμαστε κοντά στις απόψεις μας”. Ο ίδιος μίλησε, επίσης, για ”υπέρβαση του μνημονίου” μέσα σε μια τριετία, τονίζοντας, σε σχέση με τις διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, ότι το πρώτο βήμα είναι καλός οιωνός.

Ολόκληρη η δήλωση Βενιζέλου έχει ως εξής:

«Η συζήτηση που είχαμε με τον κ. Φώτη Κουβέλη ήταν πολύ ουσιαστική. Ο κ. Κουβέλης, όπως ακούσατε, διατύπωσε μια συγκεκριμένη και υπεύθυνη πρόταση. Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά στις απόψεις μας.

Η πρόταση του κ. Κουβέλη σχεδόν συμπίπτει με την πρότασή μας για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και με την πρότασή μας για οριστική και ασφαλή υπέρβαση του μνημονίου, το αργότερο μέσα σε τρία χρόνια με την Ελλάδα μέσα στο ευρώ και με τις συνθήκες να γίνονται καλύτερες και όχι χειρότερες για τους Έλληνες πολίτες.

Άρα, το πρώτο βήμα της διαδικασίας της διερευνητικής εντολής που έλαβα το μεσημέρι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μπορώ να πω ότι είναι αν όχι αισιόδοξο, πάντως ένας καλός οιωνός.

Θα συνεχίσω τις προσπάθειές μου. Αύριο το πρωί θα συναντηθώ με τον Πρόεδρο της  ΝΔ, τον κ. Σαμαρά, και με τους αρχηγούς των κομμάτων που θα ανταποκριθούν στην παράκλησή μου να τους συναντήσω. Προφανώς θα ξανασυναντηθώ και με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Τσίπρα.

Είχα τηλεφωνική επικοινωνία με την κα Παπαρήγα που μου επανέλαβε τη γνωστή θέση του κόμματός της και θα συνεχίσω την προσπάθεια προετοιμάζοντας το έδαφος για τη φάση της διαβούλευσης που θα διεξαχθεί με το συντονισμό του κ. Προέδρου της Δημοκρατίας».

Αύριο ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά και με όσους αρχηγούς κομμάτων το επιθυμούν. Ηδη, πάντως η κυρία Αλέκα Παπαρήγα αρνήθηκε τη συνάντηση.

Οι ελπίδες και η διάψευση

Οι θέσεις Κουβέλη και Βενιζέλου δημιούργησαν κατ΄αρχάς μια ελπίδα ότι ενδεχομένως ανοίγει ένα παράθυρο σχηματισμού κυβέρνησης. Ωστόσο, στελέχη της ΔημΑρ μιλώντας σε διάφορα ραδιοτηλεοπτικά μέσα απέκλειαν το ενδεχομένο συμμετοχής σε μια τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ – ΠαΣοΚ – ΔημΑρ), δεδομένης της άρνησης Τσίπρα να συμμετάσχει σε μια οικουμενική κυβέρνσηη.

Αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν , τότε οι ελπίδες μεταφέρονται στις επαφές που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πηγή: kerdos.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ