Για τις προθέσεις του, αναφορικά με την υλοποίηση του προγράμματος διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης, το οποίο απευθύνεται σε νέους και νέες ηλικίας 16 – 24 ετών, που επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν στον Τουριστικό κλάδο, ερωτά τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας,
Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας.
Ο Λαρισαίος πολιτικός συνυπογράφει σχετική ερώτηση της Τομεάρχου Παιδείας της ΝΔ, βουλευτή Επικρατείας κ. Νίκης Κεραμέως.
Αναλυτικά η ερώτηση:
Η διττή επαγγελματική εκπαίδευση, που εφαρμόζεται επιτυχώς για πάνω από 100 χρόνια στη Γερμανία, υλοποιήθηκε στην Ελλάδα το 2013 με το καινοτόμο πρόγραμμα διττής εκπαίδευσης “Mendi-Mentoring Dual International”.
Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα τουριστικής εκπαίδευσης που υλοποιήθηκε κατά τα έτη 2013 – 2017 στην Αθήνα και το Ηράκλειο Κρήτης.
Το πρόγραμμα αποτέλεσε προϊόν αγαστής συνεργασίας της Ακαδημίας της DEKRA, του ΟΑΕΔ και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, με την υποστήριξη του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους και νέες ηλικίας 16-24 ετών που επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν στον Τουριστικό κλάδο σε μια από τις τρεις προσφερόμενες ειδικότητες: Τεχνίτης Μαγειρικής Τέχνης, Τεχνίτης Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας και Τεχνίτης Εστιατορίου και Επισιτισμού.
Οι σπουδαστές εκπαιδεύθηκαν σύμφωνα με το γερμανικό πρότυπο επαγγελματικής εκπαίδευσης, συνδυάζοντας θεωρία και πρακτική εξάσκηση, με έμφαση στην πρακτική εξάσκηση, η οποία πραγματοποιείται σε επιχειρήσεις υπό πραγματικές συνθήκες εργασίας.
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε και η επιτυχία του αποτυπώνεται στους εντυπωσιακούς αριθμούς: το πρόγραμμα παρακολούθησαν δύο εισαγωγικές σειρές, αποφοίτησαν από αυτό 143 σπουδαστές και, σήμερα, το 92% αυτών απασχολείται ως μόνιμο προσωπικό σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις 4 και 5 αστέρων σε όλη την Ελλάδα και σε κρουαζιερόπλοια.
Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένων των δυσθεώρητων ποσοστών νεανικής ανεργίας στην Ελλάδα, ερωτάσθε:
Προτίθεστε να συνεχίσετε την υλοποίηση του προγράμματος; Ποιες είναι οι αναλυτικές σας προθέσεις σχετικά με το πρόγραμμα αυτό;