Πρώτη παγκόσμια παρουσίαση του έργου του Ευριπίδη Μπέκου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ιπποκράτης: η Αέναη Επιστροφή»
H Καντάτα “ΟΜΝΥΜΙ”, βασισμένη στον Ιπποκράτειο Όρκο, για Συμφωνική Ορχήστρα, Ανδρική Χορωδία, Σοπράνο και Τενόρο, που έγραψε ο Λαρισαίος μουσικός Ευριπίδης Μπέκος, θα παρουσιαστεί το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου στις 20:30 στον αύλειο χώρο του Μύλου του Παππά.
Πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια παρουσίαση του έργου, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ιπποκράτης: η Αέναη Επιστροφή», που πραγματοποιούνται υπό αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την υποστήριξη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και συνδιοργανώνονται από το Δήμο Λαρισαίων, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Σύλλογο «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα».
Το έργο “ΟΜΝΥΜΙ” αποτελεί μια μελοποιητική προσέγγιση του Ιπποκράτειου Όρκου. Γραμμένο σε μορφή Καντάτας, εξερευνά τις μουσικές προοπτικές που ενυπάρχουν στο πρωτότυπο κείμενο.
Μέσα από πολυποίκιλλες διαδικασίες αναζήτησης των προσωδιακών οριζόντων του αρχαιοελληνικού λόγου, προκύπτουν πολύμορφα ηχοτοπία όπου λειτουργούν ως φορείς του κειμένου με γνώμονα πάντοτε την αμεσότητα και την ευκρίνεια της μουσικής διατύπωσης.
Οι διαχρονικές αξίες του Ιπποκράτειου Όρκου προβάλλονται μέσω της μουσικής, ενώ το ταξίδι στους αιώνες όπως και η “Αέναη Επιστροφή” εμφανίζονται υπό τη μορφή συμβολισμών καθ’ όλη τη διάρκειά του.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν πέρσι, με την πρώτη παγκόσμια παρουσίαση του έργου του Γιάννου Αιόλου «Αιώνιο Σώμα» από τη Μικτή Χορωδία της ΕΡΤ σε διεύθυνση του μαέστρου της Δημήτρη Κτιστάκη και εικαστικό instalation του Χρήστου Παπανικολάου.
Φέτος, ανατέθηκε στον νεαρό Λαρισαίο, ταλαντούχο και βραβευμένο μουσικό Ευριπίδη Μπέκο, η σύνθεση μιας ωδής στον όρκο του Ιπποκράτη την οποία θα εκτελέσει η Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας. Συμμετέχουν η Ανδρική Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας και οι σολίστες Δέσποινα Πούρικα και Ζήσης Αποστολίδης.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Να σημειωθεί, ότι πριν από τη συναυλία, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα βραβεύσει τους Αριστούχους αποφοιτήσαντες από την ίδρυσή της.
Ευριπίδης Μπέκος
Ο Ευριπίδης Μπέκος γεννήθηκε στη Λάρισα το 1991. Σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά (Αρμονία, Αντίστιξη ,Φυγή) και πιάνο στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.
Είναι απόφοιτος Σύνθεσης του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και έχει μελετήσει σύνθεση με τους Χρήστο Σαμαρά, Γ. Κυριακάκη, Ε. Κίκου, Αθ. Ζέρβα. ‘Εχει παρακολουθήσει ως ενεργό μέλος σεμινάρια σύνθεσης με τους Reinhardt Wolschina, Elaine Lilios, Περικλή Λιακάκη κ.α.
Έχει συνθέσει έργα σύγχρονης μουσικής δωματίου, ορχηστρικά έργα, τραγούδια, μουσική για κινηματογράφο και μουσική για παιδικό θέατρο.Έργα του έχουν παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής), το Φεστιβάλ της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (Κ.Ο.Θ. Underground) και σε άλλους σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους.
Το 2010 το έργο του “ΗΩΣ” βραβεύτηκε στο Διαγωνισμό Σύνθεσης & Ποιητικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης. Τον Ιούλιο του 2018, το έργο του «ΜΕΤΕΙΚΑΣΜΑ» για κουαρτέτο εγχόρδων βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών στο Διαγωνισμό Σύνθεσης στη μνήμη του Δ. Δραγαρτάκη με το 3ο βραβείο.
Ώς συνθέτης, πιανίστας και ενορχηστρωτής έχει κυκλοφορήσει τέσσερις προσωπικές δισκογραφικές δουλειές από σημαντικές δισκογραφικές εταιρίες όπως η MINOS-EMI (O Tempora! O Mores!, 2016) και η Universal Music Greece (Quark, 2012) στις οποίες έχει συνεργαστεί με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Γιάννης Ζουγανέλης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Ψαραντώνης κ.α.
Από το 2015 διδάσκει Ανώτερα Θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.
Χρήστος Κτιστάκης
Ο Χρήστος Κτιστάκης γεννήθηκε στη Λάρισα.
Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Δ.Ω.Λ., αποκτώντας τα πτυχία: αρμονίας, ενοργάνωσης, αντίστιξης, φούγκας και δίπλωμα σύνθεσης με βαθμό «άριστα».
Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο μουσικής και θεάτρου στο Saarland Saarbrucken της Γερμανίας, όπου περάτωσε το σολιστικό και το μεταπτυχιακό ειδίκευσης πιάνου με την Prof. Kristin Merscher και το μεταπτυχιακό διεύθυνσης ορχήστρας με τον Prof. Max Pommer με βαθμό «άριστα».
Στην καλλιτεχνική του πορεία έχει διακριθεί ως πιανίστας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει εμφανιστεί ως σολίστ αλλά και σε έργα μουσικής δωματίου στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, καθώς επίσης στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις Ινδίες.
Το 1996 του απονεμήθηκε το βραβείο DAAD του Πανεπιστημίου του Saarland και ηχογράφησε πολλές φορές για το Γερμανικό ραδιόφωνο.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του παρακολούθησε πλήθος σεμιναρίων για πιάνο και διεύθυνση ορχήστρας. Παράλληλα, διηύθυνε τη μικτή χορωδία του Schafbrucke από το 1992 έως το 1998, την παιδική χορωδία του Bischmisheim από το 1995 έως το 1998 και ίδρυσε το 1996 την «Polyphonia Vocale» (μικτή χορωδία, αποτελούμενη από σπουδαστές του Πανεπιστημίου του Saarbrucken) με έργα κυρίως a cappella.
Έγραψε σκηνική μουσική για είκοσι τρία θεατρικά έργα και musicals στην Ελλάδα (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας, Σ.ΜΟΥ.Θ.) και στη Γερμανία.
Συνιδρυτής του Σ.ΜΟΥ.Θ. (Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου), ο Χρήστος Κτιστάκης είναι μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας από το έτος 2000, της Μικτής Χορωδίας του Μουσικού Συλλόγου Τυρνάβου από το έτος 2002, του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας από το έτος 2006, καλλιτεχνικός διευθυντής της Μουσικής Σχολής Δήμου Τυρνάβου από το 2007-2011, καλλιτεχνικός διευθυντής της Μουσικής Σχολής Δήμου Τεμπών από τον Σεπτέμβριο του 2012 και από τον Σεπτέμβριο του 2016 μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας και μικτής χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης.
Διηύθυνε μεταξύ άλλων συμφωνικών συνόλων, τη Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας (Σ.Ο.Λ.) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2004 στο πλαίσιο των Κυριακάτικων Πρωινών, την ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ στην έναρξη του Φεστιβάλ Αθηνών το 2005 στο Ηρώδειο και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Galati (Ρουμανία). Σημαντικό μέρος της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας αποτελεί η διεύθυνση διαφόρων έργων όπερας, στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Δέσποινα Πούρικα
Η Δέσποινα Πούρικα γεννήθηκε το 1993 στη Λάρισα. Στην ηλικία των 7 ετών ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα μουσικής στο Δ.Ω.Λ. όπου παρακολούθησε μαθήματα βιολιού, πιάνου και ανώτερων θεωρητικών.
Υπήρξε μέλος της παιδικής χορωδίας καθώς και της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δ.Ω.Λ.
Πήρε μέρος στις όπερες La Traviata και Carmen ως δεύτερο βιολί. Ως χορωδός είναι μέλος της γυναικείας χορωδίας Indonnation, και του Φωνητικού Συνόλου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με το οποίο συμμετείχε σε συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, στην Ιόνιο Ακαδημία, στο Junger Kunstler Festival του Bayreuth, κ.α.
Ερμήνευσε το ρόλο της Barbarina στους Γάμους του Φίγγαρο στο Δ.Ω.Λ. και το ρόλο της Clotilde στη Νorma στο Dionysia Opera Festival στην Κέρκυρα σε συνεργασία με καταξιωμένους σολίστ.
Έχει εργαστεί επίσης ως έκτακτη σοπράνο στη χορωδία της ΕΡΤ.
Είναι απόφοιτη του Ιονίου Πανεπιστημίου, τμήματος Μουσικών Σπουδών, κατεύθυνσης μονωδίας της καθηγήτριας Ρόζας Πουλημένου με βαθμό Άριστα (9.00).
Από το 2011 έχει πάρει μέρος ως σολίστ στις συναυλίες του τμήματος. Παρακολούθησε σεμινάρια με σημαντικούς καθηγητές όπως Tamara Novickenko, Pietro Ballo, Helen Tintes, Juli Khomenko, Andreas Reibenspies, Michael Schuetze, Manfred Schiebel, Νίκο Τσούχλο.
Ζήσης Αποστολίδης
Ο τενόρος Ζήσης Αποστολίδης γεννήθηκε στη Λάρισα. Σε παιδική ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική και συγκεκριμένα με το βιολί, ως μαθητής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, συμμετέχοντας στη μαθητική ορχήστρα, ως και την ηλικία των 15 ετών.
Όταν επέστρεψε στη Λάρισα μετά τις σπουδές του, ασχολήθηκε με τα θεωρητικά καθώς και με τη μονωδία.
Το 2014 απέκτησε το Πτυχίο Αρμονίας, μαθητεύοντας στη Θεσσαλική Μουσική Σχολή Λάρισας, με καθηγητή τον Νικόλαο Οικονόμου, και το Πτυχίο Μονωδίας με καθηγήτρια την Αλεξάνδρα Ντόβα.
Στη συνέχεια, το 2016, απέκτησε το Πτυχίο Αντίστιξης και το Δίπλωμα Μονωδίας, με τους ίδιους καθηγητές. Έκτοτε έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και masterclass με ξένους καθηγητές και μαέστρους και έχει λάβει μέρος σε παραστάσεις όπερας και συναυλίες κλασικής μουσικής.
Ανδρική Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας
Ιδρύθηκε το 1931.
Επί 35 χρόνια τη χορωδία διηύθυνε ο μαέστρος Θανάσης Βαλακώστας . Την άνοιξη του 1988 τη διεύθυνσή της ανέλαβε ο Δημήτρης Καρβούνης και από την 1η Σεπτεμβρίου 2006 ο Χρήστος Κτιστάκης.
Η χορωδία έχει δώσει πάνω από 250 συναυλίες και συμμετείχε σε Φεστιβάλ και Συναντήσεις χορωδιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ερμηνεύοντας μεγάλο ρεπερτόριο ελληνικής και ξένης μουσικής, που ξεπερνάει τα 250 έργα.
Έχει βραβευτεί σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Χορωδιών το 1959, 1963, 1973, 1977, 1978, 1981 και 1985 με Α’, Β’ και Γ’ βραβεία.
Πήρε μέρος στα Διεθνή Φεστιβάλ Χορωδιών: στη Βάρνα, Σβιστόφ, Σιλίστρα και Γκάμπροβο (Βουλγαρία), στο Γκντανσκ (Πολωνία), στο Λορέτο, Αρέτσο και Γκορίτσια (Ιταλία). Το 1982 στο Διεθνή Διαγωνισμό στην πόλη Τουρ της Γαλλίας, απέσπασε το μοναδικό βραβείο στην κατηγορία των ανδρικών χορωδιών. Από το 1985 διοργανώνει κάθε χρόνο το Χορωδιακό Φεστιβάλ Λάρισας.