Την κατάθεση, εντός της εβδομάδας, τροπολογίας στη Βουλή με την οποία επιταχύνεται η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού, ανακοίνωσε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
«Εντός της εβδομάδας θα φέρω τροπολογία στη Βουλή, η οποία λέει ότι η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού επιταχύνεται. Θα ξεκινήσει άμεσα, τέλη Σεπτεμβρίου, και θα καταλήξει στις αρχές Ιανουαρίου. Δηλαδή, θα κρατήσει περίπου 4 μήνες», δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι «η διαδικασία προβλέπει μία σειρά από εκθέσεις από διάφορους επιστημονικούς φορείς, διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, εισήγηση από επιτροπή εμπειρογνωμόνων και στο τέλος απόφαση του Υπουργού Εργασίας και έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει τον Ιανουάριο του 2019».
Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε, επίσης, ότι σήμερα υπέγραψε την επέκταση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, «της έβδομης κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που επεκτείνεται, μετά την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων την 21η Αυγούστου» και υπογράμμισε ότι «είναι η μεγαλύτερη εν ισχύ κλαδική σύμβαση στη χώρα, καθώς αφορά περίπου 114.000 εργαζόμενους».
Με την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων και με την αύξηση του κατώτατου μισθού «στόχευση της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων», επισήμανε.
Αναφερόμενη στα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας δήλωσε ότι «σχεδιάζουμε και υλοποιούμε μέχρι τα μέσα του 2019 προγράμματα περίπου 75.000 νέων θέσεων εργασίας, με επικέντρωση στους νέους επιστήμονες. Δηλαδή, σε υψηλά εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό για το οποίο θα προβλέπονται μισθοί πολύ ανώτεροι από αυτούς που δίνονται μέχρι σήμερα στα προγράμματα, ώστε να τα καταστήσουμε ελκυστικά και να τους δώσουμε τη δυναμική που χρειάζονται». Σημείωσε, επίσης, ότι το ποσοστό της ανεργίας έχει μειωθεί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες και έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 300.000 νέες θέσεις εργασίας.
Για το μέτρο της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς που αφορά ένα μέρος των συνταξιούχων, τόνισε ότι «δεν είναι αναγκαίο ούτε δημοσιονομικά ούτε διαρθρωτικά» και πρόσθεσε ότι «οι θεσμοί δεν αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού».
Τέλος, υπογράμμισε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ «είναι πλήρως κοστολογημένα και εντός του επιπλέον δημοσιονομικού χώρου που η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει για τα επόμενα χρόνια».