Παρεμβαίνει άμεσα ο Βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κατσιαντώνης, στην αδιαφορία της κυβέρνησης που “ματώνει” την παραγωγή της βιομηχανικής ντομάτας, θέτοντας ουσιαστικά ερωτήματα στους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
απαιτώντας να γίνουν ριζικές αλλαγές στον απαρχαιωμένο κανονισμό του ΕΛΓΑ, και να ληφθούν επείγοντα μέτρα στήριξης του κλάδου, πριν ξεπουληθεί η γη που καρποφορεί από γενιά σε γενιά, με τους κόπους και τον ιδρώτα, των ανθρώπων που την καλλιεργούν.
” Οι νόμοι σας που υποτίθεται είναι υπέρ των παραγωγών, είναι άκυροι, αφού έχουν πίσω τους 15 παράθυρα, που κλείνουν κάθε ελπίδα για αποζημιώσεις” επισημαίνει ο Γιώργος Κατσιαντώνης στους αρμόδιους Υπουργούς, που μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού ΘΕΣΤΟ Χρήστο Σουλιώτη και τα μέλη του Δ.Σ, έφερε στην επιφάνεια τη “μάστιγα” των φόρων, του υψηλού κόστους σε λιπάσματα και πετρέλαιο που αποτελούν αναγκαία εφόδια για τους παραγωγούς, αλλά και τις τεράστιες ελλείψεις του νομοθετικού πλαισίου στο θέμα των αποζημιώσεων.
“Ρίχνετε λάδι στη φωτιά, και καίτε τους ντοματοπαραγωγούς με την παράλογη αδιαφορία σας, τους οδηγείτε με γοργούς ρυθμούς στον αφανισμό, ενός προϊόντος, που κάποτε δέσποζε ως η βασίλισσα στο Θεσσαλικό κάμπο” τονίζει ο Βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, που εκτός των άλλων ζητά από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και το Σταύρο Αραχωβίτη , να δουν με τη δέουσα σοβαρότητα, και την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά την απόσβεση των μηχανημάτων, από τα 10 έτη που είναι σήμερα, στα 5 έτη, επισημαίνοντας ότι η τεχνολογία “τρέχει” στον εξοπλισμό, και οι παραγωγοί μένουν πίσω με το ισχύον καθεστώς.
Ο Γιώργος Κατσιαντώνης συναινεί και στο αίτημα των παραγωγών, για παραχώρηση από την Πολιτεία δημόσιων ανεκμετάλλευτων κτιρίων που θα χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του κλάδου τους, τονίζοντας στους αρμόδιους Υπουργούς ότι είναι αδιανόητο να βγάζουν “κόκκινη κάρτα” σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, και να επιβαρύνουν τους αγρότες με επιπλέον κόστη σε μισθώσεις.
Η ερώτηση του Βουλευτή Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κατσιαντώνη, έχει ως εξής:
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει ο κλάδος της βιομηχανικής ντομάτας, με τους παραγωγούς να διαμαρτύρονται έντονα ότι, αν δε ληφθούν άμεσα και ριζικά μέτρα, τότε θα οδηγηθούν με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό της καλλιέργειάς της στη Χώρα μας. Τα θέματα είναι πολύ σοβαρά, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν αφενός τον απαρχαιωμένο κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος, αν και πέρυσι αποζημίωσε τις ζημιές από φυσικές καταστροφές, εν τούτοις φέτος «έβγαλε κόκκινη κάρτα» στους παραγωγούς, αρνούμενος να εγκρίνει αποζημιώσεις από τις ζημιές λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, οι οποίες κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της παραγωγής της, οδηγώντας σε απόγνωση τους παραγωγούς. Λαμβανομένων, επιπλέον, υπόψη ότι:
η παραγωγή ξεπερνά σε κόστος τα 600 ευρώ/στρέμμα, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τα εν γένει κυλιόμενα κόστη και έξοδα των παραγωγών, οι οποίοι την ίδια στιγμή καλούνται να καταβάλλουν επιπλέον 26-30€/στρέμμα ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ,
το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής κυριολεκτικά μαστίζει την παραγωγή,
παράμετροι όπως το κλίμα φοροκαταιγίδας, την ακρίβεια του αγροτικού πετρελαίου, τις ελλείψεις του νομοθετικού πλαισίου (π.χ. δεν αποζημιώνονται ζημιές στο φυτό από δευτερογενή αίτια που προκαλούν «πληγές» στην παραγωγή), το μεγάλο κόστος παραγωγής που προσαυξάνεται δυσανάλογα από τα επιμέρους κόστη των λιπασμάτων, των εργατικών χεριών και της μεταποίησης, επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τον κλάδο,
τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι το ισχύον καθεστώς «ρίχνει λάδι στη φωτιά» και δη στην ήδη κακή οικονομική κατάσταση των παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας.
Όμως, προφανώς όλα τα παραπάνω φαίνεται πως δεν είναι αρκετά για την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς δε συναινεί στο αίτημα των παραγωγών να τους παραχωρήσει κτίρια, προκειμένου να κάνουν χρήση αυτών για τις ανάγκες της παραγωγής τους, ώστε να τους ενισχύσει και να ενισχυθεί κατ’ αυτό τον τρόπο η εν γένει εγχώρια παραγωγή, και ενώ την ίδια στιγμή πολλά δημόσια κτίρια (όπως π.χ. τα κτίρια των πρώην ενώσεων) παραμένουν ανεκμετάλλευτα ή διατίθενται αλλού. Στο ίδιο μήκος κύματος, όμως, κινείται και η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία κωφεύει στα αιτήματα του κλάδου όσον αφορά τις αποσβέσεις των μηχανημάτων, οι οποίες προβλέπονται σε 10 χρόνια από τη στιγμή κτήσης, ενώ η τεχνολογία προχωρά, γεγονός που καθιστά αναγκαία την αλλαγή θεσμικού πλαισίου ως προς τους χρόνους απόσβεσης στα 5 χρόνια από τη στιγμή κτήσης του εξοπλισμού.
Κατόπιν των ανωτέρω, και λαμβανομένων υπόψη ότι:
-η τρέχουσα παραγωγική περίοδος στον Νομό Λάρισας αποτυπώνεται με μείωση της παραγωγής από τις βροχές, η οποία φθάνει και το 50% σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.
-λόγω των ζημιών από τα καιρικά φαινόμενα, πολλοί παραγωγοί δεν κατάφεραν να πιάσουν το πλαφόν της παραγωγής άνω των 5 τόνων ανά στρέμμα, προκειμένου να δικαιούνται της συνδεδεμένης ενίσχυσης.
-υπάρχει σοβαρό πρόβλημα από την άρνηση του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τους ντοματοπαραγωγούς, γιατί θεωρεί ότι είναι δευτερογενής η ζημιά και ρίχνει το μπαλάκι σε αυτούς, άνευ αντικρίσματος, βεβαίως.
-οι ντοματοπαραγωγοί βρίσκονται προ των πυλών της καθολικής κατάρρευσης, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας και την εν γένει στήριξή της, ως προϊόν σημαντικής αξίας για τον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Ποια άμεσα μέτρα, περιλαμβανομένων όσων αφορούν και σε οικονομική ενίσχυση κάθε μορφής, προτίθεστε να λάβετε, προκειμένου να υποστηρίξετε ουσιαστικά τον κλάδο παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας, ώστε να μην οδηγηθούν σε υποχρεωτική εγκατάλειψη της καλλιέργειάς της?
Προτίθεστε να προβείτε άμεσα σε ενέργειες διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία τροποποίησης του απαρχαιωμένου Κανονισμού του ΕΛΓΑ? Ειδικότερα, έχετε προβεί σε μελέτη και διερεύνηση του πλαισίου υποστήριξης των παραγωγών, ώστε να προβλέπεται ανά συγκεκριμένο παραγωγικό κλάδο εξειδικευμένη διαδικασία αποζημίωσης και με σαφή αναφορά στις επιμέρους κατηγορίες ζημιών, ώστε να πάψουν τα φαινόμενα ασάφειας που παρουσιάζει σήμερα ο ισχύον Κανονισμός, εξαιτίας των οποίων επιτρέπονται «αλχημείες» του τύπου «μια χρονιά αποζημιώνεται μια καταστροφή και την επόμενη αλλάζει ρότα» η εκάστοτε Διοίκηση του ΕΛΓΑ?
Προτίθεστε να τροποποιήσετε το θεσμικό πλαίσιο ως προς το θέμα απόσβεσης μηχανημάτων και εν γένει μηχανολογικού εξοπλισμού, από το ισχύον σήμερα 10 έτη, σε 5 έτη, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς να «τρέχουν» την παραγωγή τους παράλληλα με τις δυνατότητες που μπορεί να τους προσφέρει η τεχνολογική εξέλιξη στον εξοπλισμό, επιδοτώντας ή/και επιχορηγώντας την αλλαγή του με καινούργιο, μέσω σχετικών Δράσεων και Προγραμμάτων?
Προτίθεστε να παραχωρήσετε προς χρήση για τις ανάγκες των παραγωγών, δημόσια κτίρια, όπως επί παραδείγματι τα κτίρια των πρώην ενώσεων, προκειμένου να τους ελαφρύνετε κατά ένα μέρος από τα κόστη μίσθωσης κτιρίων που χρησιμοποιούν για τις ανάγκες τους?