Ανακοίνωση της παράταξης
Από πολύ νωρίς – ήδη από τον Ιούνιο του 2018 – η Π.Ε.Κ. είχε καταθέσει στο Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε., πρόταση – σχέδιο εισήγησης για τις Γενικές Συνελεύσεις του κλάδου που από τη λήξη του προηγούμενου σχολικού έτους, όλες οι παρατάξεις εκτιμούσαν ότι θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο,
με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Η Π.Ε.Κ. ήταν η μόνη παράταξη που κατέθεσε κείμενο – σχέδιο για συζήτηση και διαμόρφωση εισήγησης στο ΔΣ. Στο σχέδιο αυτό που άμεσα θα δημοσιοποιήσουμε, κάναμε σύμφωνα με την πάγια θέση μας μία προσπάθεια να συνοψίσουμε σε ένα περιεκτικό σκεπτικό την τρέχουσα πολιτική κοινωνική και εκπαιδευτική πραγματικότητα και να διαμορφώσουμε ένα μίνιμουμ σώμα προτάσεων και διεκδικήσεων που στηρίζονται στις θέσεις της Ομοσπονδίας.
Έγινε επίσης μία προσπάθεια να αφαιρεθούν ιδεολογικές αιχμές ώστε να μπορέσει το κείμενο να γίνει βάση συζήτησης και συνδιαμόρφωσης από τις παρατάξεις του ΔΣ.
Αυτό, διότι πιστεύουμε ότι όταν η κορυφαία συλλογική μας έκφραση δεν εκφράζει θέσεις και μένει σε μια απραξία ή σε μια γενική και αόριστη καταγγελτική στάση, ωθεί τους εκπαιδευτικούς στη μη συμμετοχή τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει η στοιχειώδης νομιμοποίηση της ίδιας της ύπαρξης της συλλογικής δράσης.
Σεβόμενοι μάλιστα τη θεσμική λειτουργία μας δεν δημοσιοποιήσαμε, δεν κοινοποιήσαμε την πρότασή μας πριν αυτή να συζητηθεί στο Δ.Σ.
Στο τελευταίο ΔΣ της ΟΛΜΕ στις 19/9/2018, η πρότασή μας αυτή δεν συγκέντρωσε την πλειοψηφία, ώστε να υπάρξει εισήγηση στις Γενικές Συνελεύσεις του κλάδου.
Παρά το γεγονός αυτό, επαναλάβαμε τη δική μας πάγια θέση ότι η ύπαρξη ή μη εισήγησης δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για την πραγματοποίηση των Γενικών Συνελεύσεων και της Συνέλευσης Προέδρων.
Με τη θέση αυτή καθώς και με το σκεπτικό ότι στην παρούσα φάση υπάρχουν σοβαρά κλαδικά ζητήματα (ολιγομελή, αναπληρωτές – διορισμοί, εξαγγελίες για Λύκειο και σύστημα πρόσβασης, αναμοριοδότηση – δυσπρόσιτα), προτείναμε Συνελεύσεις ΕΛΜΕ την εβδομάδα 24-28/9/2018 και Συνέλευση Προέδρων στις 29/9/2018, με πρόγραμμα δράσης που θα συμπεριελάμβανε απεργιακό βήμα και επανεκτίμηση, χωρίς μάλιστα να αποκλείουμε την μετάθεση των ημερομηνιών στην περίπτωση που θα συνέκλιναν οι άλλες Παρατάξεις.
Η πρόταση για Γενικές Συνελεύσεις και Συνέλευση Προέδρων δεν συγκέντρωσε την πλειοψηφία.
Σε ότι αφορά στις κινητοποιήσεις που θα μπορούσε να αποφασίσει το ΔΣ της ΟΛΜΕ, υπερψηφίσαμε την πρόταση για κινητοποίηση με στάσεις εργασίας και συγκέντρωση στο Υπουργείο την 5η Οκτωβρίου, αλλά και την πρόταση για διπλή κινητοποίηση στις 28/9 και στις 5/10.
Σε ότι αφορά στις εξαγγελίες του Υπουργείου για το Λύκειο και το σύστημα Πρόσβασης, από την πρώτη στιγμή καταβάλλαμε προσπάθεια να βγει ανακοίνωση καταδίκης του συγκεκριμένου σχεδίου, τονίζοντας το γεγονός ότι δεν μπορεί η Ομοσπονδία να καθυστερεί την τοποθέτηση της στο θέμα δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο Υπουργό να αξιοποιεί την καθυστέρηση αυτή.
Στην προχθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ η ΠΕΚ κατέθεσε στο ΔΣ και συγκεκριμένο κείμενο – σχέδιο ανακοίνωσης για την καταγγελία – απόρριψη των προτάσεων του Υπουργείου.
Το σχέδιο αυτό στηριζόταν στις θέσεις της ΟΛΜΕ για το Λύκειο –έτσι όπως αυτές συνοψίστηκαν το 2011-, αλλά και στους βασικούς άξονες που η Ομοσπονδία είχε θέσει στο Υπουργείο Παιδείας ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2017.
Το κείμενο αυτό με μικρές διαφοροποιήσεις, υποστηρίχτηκε αρχικά από την πλειοψηφία του ΔΣ.
Και ενώ αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα, με χθεσινές ανακοινώσεις τους συγκεκριμένες Παρατάξεις διαστρεβλώνουν την αλήθεια σε σχέση με τη στάση της Προοδευτικής Ενότητας Καθηγητών στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.
Δεν θα μπούμε σε μία αντιπαράθεση για τα αυτονόητα.
Οι παραταξιακές αντεγκλήσεις όχι μόνον δεν αφορούν πλέον κανέναν, αλλά και λειτουργούν σε βάρος της προσπάθειας για διαμόρφωση μιας κουλτούρας συλλογικής αντίληψης και δράσης για την οποία η Παράταξη της ΠΕΚ αγωνίζεται.
Εμείς θα επιμείνουμε και στο επόμενο ΔΣ της ΟΛΜΕ και διαρκώς για διαμόρφωση εισήγησης ώστε να εκφραστεί η κορυφαία συλλογική έκφραση του κλάδου μας σε ένα μείζον κοινωνικό, πολιτικό και εκπαιδευτικό ζήτημα.
Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την απουσία του εκπαιδευτικού μας κινήματος σε ένα θέμα που θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις στο δημόσιο σχολείο και στους εκπαιδευτικούς. Δεν μπορεί όλοι οι εν μέρει σχετικοί επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς να εκφράζουν τη θέση τους για το Λύκειο και το μέλλον του και εμείς – που έχουμε και αντικειμενικά σημαντική ευθύνη – να επιλέγουμε την εκκωφαντική σιωπή.
Όλες οι παρατάξεις συγκροτούνται, υπάρχουν και λειτουργούν μόνο και μόνο γιατί υπάρχει η ΟΛΜΕ, μια ΟΛΜΕ που θα διαμορφώνει θέσεις και θα αγωνίζεται να τις υλοποιεί. Εμείς θέλουμε θεσμικό συνδικαλισμό με ευθύνη και προτάσεις για την εκπαίδευση και το εκπαιδευτικό επάγγελμα.