Να στηριχθεί έμπρακτα ο θεσμός της οικογένειας ζητά ο Μ. Χαρακόπουλος
«Σήμερα αισθάνομαι ταυτοχρόνως ικανοποιημένος αλλά και ανήσυχος, και μάλιστα για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Η λεπτομερής έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής, καρπός μιας επιμελούς εργασίας στην οποία συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες, πιστοποιεί αυτό που κάποιοι επισημαίναμε από χρόνια:
Ότι το Δημογραφικό είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας. Και τότε κάποιοι υποτιμούσαν αυτές τις εκτιμήσεις, διότι έβαζαν άλλες προτεραιότητες. Θεωρούσαν ότι επρόκειτο για αντιδραστικές, συντηρητικές εμμονές». Τα παραπάνω τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τη συζήτηση της Έκθεσης της Επιστημονικής Επιτροπής για το Δημογραφικό.
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι «η εικόνα που αποκαλύπτει με αντικειμενικότητα το πόρισμα που έχουμε στα χέρια μας, είναι μιας χώρας που τρεκλίζει, μιας χώρας που κινδυνεύει να μην έχει μέλλον. Γιατί χωρίς αμφιβολία, η διαρκής μείωση των γεννήσεων, η συρρίκνωση του πληθυσμού, η αύξηση των γερόντων επηρεάζει, χωρίς υπερβολή, κάθε τομέα της ζωής μας. Υπονομεύει την ανάπτυξη της οικονομίας, ναρκοθετεί το ασφαλιστικό σύστημα, οδηγεί στην παραπέρα ερήμωση της επαρχίας. Αλλά ταυτόχρονα στερεί κάθε ζωτικότητα από τον ίδιο τον πληθυσμό, τον οδηγεί στον μαρασμό και στην παραίτηση».
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «η αξία της οικογένειας, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες βρέθηκε στο στόχαστρο δήθεν προοδευτικών αντιλήψεων, θα πρέπει να αποκτήσει και πάλι τη θέση που της αρμόζει. Κι αυτό πρέπει να ενσαρκωθεί με συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία προτείνει και η έκθεση, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον ασφάλειας για νέους γονείς, με περισσότερους ολοήμερους παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και σχολεία, με δυνατότητες για απασχόληση και γονικές άδειες, αλλά και με επιδόματα για την τεκνοποίηση, με φοροαπαλλαγές και προνόμια, με ενίσχυση των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών. Τέτοια μέτρα, όπως η ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μάνας και οι προσλήψεις πολύτεκνων εκπαιδευτικών επιβράδυναν τη δημογραφική συρρίκνωση τις προηγούμενες δεκαετίες». Πρόσθεσε, όμως, ότι «υπάρχουν και μέτρα που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή για την στήριξη κυρίως των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών».
Υφυπουργείο Οικογένειας και Γραφείο Δημογραφίας στη Βουλή
Ο κ. Χαρακόπουλος ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντική η Δημιουργία επιτελικής δομής σε κεντρικό επίπεδο (Υφυπουργείο, Γενική Γραμματεία ή Ειδική Γραμματεία) για την υλοποίηση της όποιας πολιτικής, για τον συντονισμό των δράσεων-μέτρων, αλλά και Γραφείου στη βουλή, όπως αυτό για την παρακολούθηση του προϋπολογισμού».
Τέλος, σημείωσε ότι ήταν εξαιρετικά χρήσιμες «για να ξεδιαλυθούν κάποιες πλάνες σχετικά με τη συμβολή των μεταναστών στην αντιμετώπιση του δημογραφικού» τις επισημάνσεις ότι οι πρόσφατοι οικονομικοί μετανάστες όπως και αυτοί που θα φθάσουν στο μέλλον είναι δύσκολο να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία, καθώς «είναι σαφώς διαφοροποιημένες οι αναμονές, οι επιδιώξεις και κάποια από τα χαρακτηριστικά των πληθυσμών αυτών». Και κατέληξε λέγοντας ότι «το μεταναστευτικό για κάποιους μπορεί ακόμη να είναι η λυδία λίθος του προβλήματος, ξεχνώντας ότι οι κοινωνίες δεν είναι συνονθύλευμα ανθρώπων, αλλά σύνολα δομημένα σε κοινές αρχές και αξίες».