Καρκίνος του προστάτη: Βρέθηκε το φάρμακο για τη θεραπεία του;

Πώς ξέρετε αν ένα νέο φάρμακο για το καρκίνο λειτουργεί καλύτερα από το αναμενόμενο; Όταν διακόπτεται η κλινική δοκιμή, ώστε να πάρουν το φάρμακο όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτή…

Το Zytiga της Johnson & Johnson είναι το φάρμακο αυτό. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε τη χρήση του πέρυσι για τους ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο καρκίνου του προστάτη, οι οποίοι αν και είχαν ήδη λάβει χημειοθεραπεία, ο καρκίνος τους είχε κάνει μετάσταση. Ο καρκίνος του προστάτη είναι συνήθως ιάσιμος, αν εντοπιστεί έγκαιρα και δε επεκταθεί. Από τη στιγμή που θα επεκταθεί, συνήθως πηγαίνει στα οστά, και αντιστέκεται στις ορμονικές θεραπείες.

Το Zytiga, όμως, καταπολεμά τον καρκίνο διαπερνώντας τα καρκινικά κύτταρα και τερματίζοντας την παραγωγή τεστοστερόνης -γρήγορα σκοτώνοντας τα κατεστραμμένα κύτταρα και προλαμβάνοντας έτσι την εξάπλωσή τους. Επιπλέον το  Zytiga παραμένει αποτελεσματικό και αφού κάνει μεταστάσεις ο καρκίνος, τη στιγμή που άλλα φάρμακα χάνουν την αποτελεσματικότητά τους.

Αυτό που η νέα μελέτη από την UCSF Helen Diller Family Comprehensive Cancer Center -παρουσιάστηκε χθες στην ετήσια συνάντηση της American Society of Clinical Oncology στο Σικάγο- δείχνει είναι ότι το Zytiga μπορεί να συνταγογραφείται πολύ νωρίτερα στην εξέλιξη της νόσου, ειδικά πριν τις μεταστάσεις, με απίστευτα αποτελέσματα.

1.088 ασθενείς με καρκίνο του προστάτη από 12 χώρες συμμετείχαν στη δοκιμή του φαρμάκου. Οι μισοί έπαιρναν Zytiga, και οι άλλοι μισοί έπαιρναν ένα εικονικό φάρμακο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν σχεδόν αμέσως ότι, στην ομάδα Zytiga, ο καρκίνος προχωρούσε με τη μισή ταχύτητα από ό,τι στην ομάδα ελέγχου, ενώ οι ασθενείς ανέφεραν σημαντικά λιγότερο πόνο και μια αξιοσημείωτη καθυστέρηση, προτού αρχίσουν τη χημειοθεραπεία. Τα αποτελέσματα είναι τόσο καταπληκτικά που ακυρώθηκαν οι δοκιμές ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση όλων των ασθενών στο φάρμακο.

Το FDA δεν έχει ακόμη εγκρίνει το Zytiga για χρήση νωρίτερα, και δεν θα το πράξει μέχρι το επόμενο έτος, που θα δημοσιευτούν τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης, αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι το φως στο τούνελ για ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο καρκίνου, οι οποίοι διαφορετικά θα είχαν ξεμείνει από επιλογές θεραπείας.

Πηγή: gizmodo

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ