Ερώτησης & ΑΚΕ κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κ. Μπαργιώτας προς τον υπουργό Υγείας κάνοντας λόγο για σκάνδαλα απευθείας αναθέσεων στο χώρο της υγείας, με αφορμή διαδοχικές παραιτήσεις σε οργανισμούς του υπουργείου. Στην ερώτησή του μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Πριν από περίπου δύο μήνες υπέβαλε την παραίτησή του ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Μπερσίμης για προσωπικούς, όπως ανέφερε, λόγους. Στις 21-11-2018 υπέβαλαν παραίτηση τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Αναπληρωτής του της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων του ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του www.healthweb.gr, ο λόγος της παραίτησης «είναι η έντονη διαφωνία που είχαν σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, όπου καθήκοντα προέδρου είχε αναλάβει ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού κ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, για το θέμα του Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού όπου ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού θέλει να εξισωθούν τα παλιά μηχανήματα με τα νέας τεχνολογίας με την επιβολή κοινού πλαφόν στον αριθμό των εξετάσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς θα λαμβάνουν φθηνότερες αλλά μικρότερης αξιοπιστίας διαγνώσεις».
Στις 24 Νοεμβρίου παραιτήθηκε η Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), κ. Αντωνίου για προσωπικούς, όπως ανέφερε, λόγους. Ωστόσο, της παραίτησης προηγήθηκε δημοσίευμα του www.healthweb.gr στις 6 Νοεμβρίου για σκάνδαλο στον ΕΟΦ με «απευθείας ανάθεση που αφορά στην κατακύρωση συνοπτικού διαγωνισμού για την ανατιμολόγηση φαρμάκων του Νοεμβρίου 2018 στο τέλος του Οκτωβρίου, παρότι ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει δεύτερη ανατιμολόγηση φαρμάκων μέσα στο 2018». Οι απευθείας αναθέσεις για προμήθειες στους Οργανισμούς του Υπουργείου Υγείας φαίνεται ότι δεν έχουν τέλος, παρά τις διαρκείς δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας περί του αντιθέτου και πάταξης της διαφθοράς στο χώρο της υγείας.
Οι διαδοχικές παραιτήσεις στο χώρο της υγείας αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος. Ο βουλευτής Λάρισας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Κώστας Μπαργιώτας ρωτά τον Υπουργό Υγείας: 1) Αληθεύουν τα δημοσιεύματα του healtweb; Εάν όχι, που αποδίδετε τις διαδοχικές παραιτήσεις στο χώρο της υγείας; 2) Υπάρχουν μία ή αλλεπάλληλες αναθέσεις για προμήθεια υπηρεσιών λογισμικού στον ΕΟΦ από τον συγκεκριμένο προμηθευτή – εξωτερικό συνεργάτη προκειμένου να εκδοθούν Δελτία Τιμών Φαρμάκων; 3) Τι ακριβώς κάνει η υπηρεσία πληροφορικής του ΕΟΦ και το Τμήμα Τιμών του ΕΟΦ για να εκδοθεί Δελτίο Τιμών Φαρμάκων και χρειάζεται και εξωτερικό συνεργάτη; 4) Τι εννοούσε η κ. Αντωνίου, όταν κατέθετε στη Βουλή στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής για το Φάρμακο ότι η αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΦ επί των ημερών της κάνει μόνη της την τιμολόγηση των φαρμάκων; Μόνη της η υπηρεσία με τη βοήθεια εργολάβου έναντι 30.000 ευρώ ή άλλου ποσού ανά Δελτίο Τιμών; Επίσης, ζητά να κατατεθούν οι αμοιβές, η διαδικασία και τα ποσά που δόθηκαν στην εταιρεία ΜΙΜΑΡ από το 2013 μέχρι σήμερα τόσο για τη συντήρηση του μηχανογραφικού προγράμματος GREDIS του ΕΟΦ όσο και αμοιβές για προσφορά υπηρεσιών στην τιμολόγηση φαρμάκων ή άλλα έργα πληροφορικής».