Κάνοντας ειδική μνεία στον Τυρναβίτη φιλόλογο Αχ. Τζάρτζανο, ως τον πρώτο που μελέτησε τα σύγχρονα χαρακτηριστικά του Θεσσαλικού Ιδιώματος αναδεικνύοντας αξιόλογα στοιχεία μέσω της περίφημης μελέτης του με τίτλο «Περί της Συγχρόνου Θεσσαλικής Διαλέκτου», διακεκριμένοι ομιλητές αναφέρθηκαν στο θέμα
«Η ντοπιολαλιά στο απόσπασμα», στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λάρισας.
Την πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη-συζήτηση διοργάνωσε το «Πανεπιστήμιο των Πολιτών» του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας», ενώ αντικείμενο της συζήτησης ήταν το Σύγχρονο Θεσσαλικό Γλωσσικό Σύστημα που περιλαμβάνει λέξεις και εκφράσεις του θεσσαλικού Ιδιώματος το οποίο στη σημερινή εποχή της αστυφιλίας, των μέσων ενημέρωσης και των μέσων μαζικής δικτύωσης τείνει να χαθεί.
«Λέξεις όπως “χαλεύω, πλαλάω, σβαρνίζομαι, ματσαλάω” για πολλούς ομιλητές της Νέας Ελληνικής Γλώσσας είναι άγνωστες και πρωτάκουστες, ωστόσο ακούγονται από αρκετούς μόνιμους κατοίκους της Θεσσαλίας και χρησιμοποιήθηκαν από σύγχρονους γηγενείς λογοτέχνες που κρατούν στη ζωή τη ντοπιολαλιά», τόνισαν μεταξύ άλλων οι ομιλητές Ευάγγελος Κουρδής, καθηγητής γλωσσολογίας του ΑΠΘ και του ΕΑΠ, Χρήστος Γκόβαρης, καθηγητής διαπολιτισμικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Θωμάς Ψύρρας, φιλόλογος, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γ. Σιούλας.
Ε.Π.