Ευρωγεδδών ή Ευρωαποκάλυψη;

Σύμφωνα με το CNN, «Επιφανείς οικονομολόγοι τραβούν μια απόκοσμη παράλληλη γραμμή μεταξύ των σημερινών γεγονότων και αυτών στις αρχές του 1930, όταν, ενώ ο κόσμος βρισκόταν στον απόηχο του κραχ της Wall Street, το 1929, μία τραπεζική κρίση στην Ευρώπη έστειλε την παγκόσμια οικονομία σε ένα άλλο φαύλο κύκλο,  οδήγησε στην άνοδο των εξτρεμιστών στην πολιτική και, τελικά, άνοιξε το δρόμο προς τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο…

»Αν δεν ενδιαφέρεστε για την πολιτική, απλά σκεφτείτε την αγορά μετοχών τα τελευταία 100 χρόνια. Ο δείκτης Dow Jones, που βρισκόταν στο 381 το καλοκαίρι του 1929, έχασε περίπου το ήμισυ της αξίας του τους πρώτους μήνες μετά το Σεπτέμβριο του 1929. Αλλά το χειρότερο ερχόταν. Το 1932, ο δείκτης Dow Jones κατρακύλησε στο 41, με απώλειες 90%!

»Τα χρόνια μετά το κραχ του 1929 έφεραν μεγάλες αναταραχές. Ο Dow αυξήθηκε περισσότερο από 400%, από το 41 στο 194, και στη συνέχεια πίσω στο 92, πριν τελικά σταθεροποιηθεί και αρχίσει μια σχετικά σταθερή άνοδο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. …Χρειάστηκε ένα τέταρτο του αιώνα για να επανέλθει η αγορά στα προ-σύγκρουσης επίπεδα.

»…Λοιπόν, πώς τα γεγονότα αυτά της δεκαετίας του 1930, που εκδηλώθηκαν μια εποχή που οι τραπεζίτες, οι πολιτικοί και οι επενδυτές γνώριζαν πολύ λιγότερα για την οικονομία, σχετίζονται με τον κόσμο μας σήμερα, την εποχή του Διαδικτύου, την εποχή της απεριόριστης πρόσβασης σε πληροφορίες και σε προηγμένες οικονομικές θεωρίες;

»Αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι ψηφοφόροι που τους εξέλεξαν, σταχυολογήσουν τα σωστά διδάγματα από την ιστορία και καταφέρουν να κατευθύνουν την ήπειρό τους μακριά από την άκρη του γκρεμού, δεν θα δούμε μια επανάληψη αυτής της παγκόσμιας καταστροφής. Αλλά κανείς δεν ξέρει αν οι Ευρωπαίοι θα βρουν λύση στα οικονομικά τους προβλήματα».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ