Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον τρόπο που νομοθετεί η κυβέρνηση, ειδικά σε ευαίσθητα ζητήματα, όπως είναι η παιδεία, εμφανίστηκε ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας. Στο νομοσχέδιο για την Παιδεία τόνισε ότι δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο με μακρόπνοο ορίζοντα.
«Κανένας δεν πρόκειται να πιστέψει ποτέ στη Λάρισα ότι η συγχώνευση του ΤΕΙ Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποτελούσε εθνική αναγκαιότητα, όταν στην Κρήτη γίνεται κάτι άλλο, στην Ήπειρο γίνεται κάτι διαφορετικό και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη θα γίνει κάτι άλλο. Είναι εμφανής η προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση να τελειώσει τη μνημονιακή δέσμευση της συρρίκνωσης των πανεπιστημίων με όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις.
Οφείλω να ομολογήσω ότι το κάνει με εξαιρετικά μεγαλοφυή τρόπο, κλείνοντας το μάτι σε επιμέρους ομάδες και ικανοποιώντας αιτήματα εις βάρος της παιδείας και σίγουρα εις βάρος της λειτουργίας των σχολών, του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα συντεχνιακά συμφέροντα και τους τοπικισμούς που κυριαρχούν. Συγκεκριμένα, είπε «Είχε δίκιο ο κ. Γαβρόγλου. Για πολλά-πολλά χρόνια τα τμήματα δημιουργούνταν με βάση τις τοπικές πιέσεις. Τώρα ξαναδημιουργούνται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, αλλά όχι ένα εδώ ένα εκεί και ένα παραπέρα, μερικές δεκάδες εδώ και μερικές δεκάδες εκεί.
Πώς θα λειτουργήσουν; Με τι λεφτά; Η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους λέει ότι το Υπουργείο δεν προσκόμισε στοιχεία για την επιβάρυνση που προκύπτει στον Προϋπολογισμό από τη δημιουργία των νέων τμημάτων και των ερευνητικών κέντρων, δηλαδή, κανένας δεν ξέρει. Πολύ φοβάμαι ότι οι συγχωνεύσεις γίνονται χωρίς σχέδιο και αποτελούν προσπάθεια εξισορρόπησης συντεχνιακών και πελατειακών αναγκών και τοπικιστικών αναγκών χωρίς κανένα σχέδιο…
Αυτό που δημιουργείται είναι πολλές ταχύτητες με πολλούς αποδέκτες. Χρειαζόμαστε τόσους πολλούς γεωπόνους; Δημιουργούνται δύο πανεπιστημιακά τμήματα γεωπονικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Μεγεθύνεται το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο φιλοδοξεί –ακούμε- να κάνει και Κτηνιατρική Σχολή χωρίς να υπάρχει καμία μελέτη οικονομοτεχνική, για να δημιουργηθεί, και ταυτόχρονα δημιουργείται και ένα Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής στο ΕΚΠΑ, στα Ψαχνά της Εύβοιας…».