Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της οργάνωσης Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ για το αρχαίο θέατρο
«Η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας και τα συνθετικά της στοιχεία αποτελούν πράγματα εκτός πάσης συναλλαγής με τρόπο αδιαπραγμάτευτο, καθώς συνδέονται εγγενώς με την εξυπηρέτηση πάγιων και θεμελιωδών δημόσιων σκοπών και αποτελούν, επιπλέον, αναπόσπαστα στοιχεία του σύγχρονου κοινωνικού κράτους».
Με την παραπάνω φράση, η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, έβαλε χθες ταφόπλακα στους ευσεβείς πόθους αντιπολιτευτικών κύκλων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα πομποί αλγεινής παραπληροφόρησης των πολιτών της Λάρισας, ότι δήθεν οι πολιτιστικοί θησαυροί, αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της χώρας, μεταβιβάστηκαν στο λεγόμενο «υπερταμείο».
Το υπουργείο Πολιτισμού, εκκινώντας από την ρητή εξαίρεση των ακινήτων αρμοδιότητας του από τον κατάλογο των 10.119 της ΕΤΑΔ, βάσει του άρθρου 196 του ν. 4389/2016 και της Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018) προχώρησε α) στην συστηματική καταγραφή και ταυτοποίηση των 2.330 κωδικών ακινήτων τα οποία απέστειλε στο Υπουργείο Οικονομικών και, στη συνέχεια, β) στην οριστική θεσμική προστασία τους (ΦΕΚ Β 55 Απόφαση ΚΥΣΟΙΠ, 17.1.2019, ΦΕΚ 57 Απόφαση ΥΠΟΙΚ, 21.1.2019) σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών. Υπενθυμίζουμε ότι στην εξαίρεση περιλαμβάνονταν αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία, μουσεία, υποδομές αρχαιοτήτων, απαλλοτριωμένα ακίνητα του ΥΠΠΟΑ και λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής που εξυπηρετούν δημόσιους σκοπούς του ν. 3028/2002. Ανάμεσα τους είναι, ασφαλώς, και το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, όπως και άλλα μνημεία της περιοχής.
Η διενέργεια του ελέγχου υλοποιήθηκε υπεύθυνα και συστηματικά σε ελάχιστο χρόνο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου, οι οποίες εξήγαγαν πλήρη στοιχεία για την ταυτοποίηση υπαγόμενων ακινήτων σε καθεστώς εξαίρεσης από τη μεταβίβαση της κυριότητας, της νομής και της διαχείρισης.
Με τον τρόπο αυτό το Υπουργείο Πολιτισμού παρέμεινε προσηλωμένο στον οδικό χάρτη των ενεργειών που εξαρχής είχε εξαγγείλει, προκειμένου α)τα «εξαιρετέα» ακίνητα να αποκτήσουν τη νομική ιδιότητα των «εξαιρεθέντων», β) να καταγραφούν και ταυτοποιηθούν, γ) να θωρακιστούν θεσμικά.
Μετά τον ολοκληρωμένο κύκλο προστασίας, το υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη ετοιμάσει μια επιπλέον νομοθετική ρύθμιση που θα ενταχθεί στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου του το οποίο έχει κατατεθεί στο Κοινοβούλιο, για τη διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της κυριότητας μνημείων ανεξαρτήτως χρονολόγησης, αλλά και αποκλειστικών δικαιωμάτων διαχείρισης και διοίκησης για μνημεία και εν γένει ακίνητα αρμοδιότητάς του, προς τον σκοπό της ασφάλειας δικαίου στο διηνεκές και του αποκλεισμού του κινδύνου χρήσης τους για σκοπούς αλλότριους του προορισμού τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την ικανοποίηση του για τις εξελίξεις εξέφρασε και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχιτεκτόνων.
Δυστυχώς για το κύρος πολιτικών προσωπικοτήτων όπως οι Λαρισαίοι βουλευτές κ. κ. Χρήστος Κέλλας και Κώστας Μπαργιώτας, η προσπάθεια να δημιουργήσουν εκ του μη όντος πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, σπεκουλάροντας και παραπληροφορώντας εν γνώσει τους τον Λαρισαίο πολίτη, πέφτει στο κενό…
Είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει τους αντιπολιτευόμενους παράγοντες ότι κακώς επενδύουν πολιτικά στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς εξαρχής τα νομικά δεδομένα και οι προθέσεις της κυβέρνησης υπήρξαν ξεκάθαρα διακηρυγμένες. Ας πρόσεχαν…
Οι ψηφοφόροι από την άλλη, ας σκεφτούν περισσότερο όσα ακούσουν να τους υπόσχονται οι ίδιοι κύριοι στον δρόμο για τις κάλπες.