Όταν οι άνθρωποι συζητούν για την προστασία δεδομένων της ιδιωτικής τους ζωής, σκέφτονται τον έλεγχο της Google στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους, η την έλλειψη ασφάλειας στο βιβλίο διευθύνσεων στο iPhone της Apple, ή κάποιο άλλο σενάριο που τους επηρεάζει άμεσα. Όμως, σύμφωνα με τους New York Times, στις ΗΠΑ υπάρχει ένας ακόμη οργανισμός τον οποίο ελάχιστοι γνωρίζουν:…
«Ξέρει ποιος είσαι. Ξέρει πού ζεις. Ξέρει τι θα κάνεις … Σκάβει βαθύτερα στην αμερικανική ζωή από το FBI ή την IRS, ή εκείνα τα αδιάκριτα ψηφιακά μάτια στο Facebook και το Google. Εάν είστε Αμερικανός ενήλικας, οι πιθανότητες είναι ότι ξέρει πράγματα όπως η ηλικία σας, η φυλή σας, το φύλο σας, το βάρος σας, το ύψος, την οικογενειακή σας κατάσταση, το μορφωτικό σας επίπεδο, τις πολιτικές σας πεποιθήσεις, τις αγοραστικές σας συνήθειες, τις ανησυχίες σας για την υγεία της οικογένειάς σας, τα σχέδια για τις διακοπές σας – κ.ο.κ.
»Αυτή τη στιγμή στο Conway του Αρκάνσας, βόρεια του Little Rock, περισσότεροι από 23.000 servers υπολογιστών, επεξεργάζονται και αναλύουν δεδομένα των καταναλωτών για μια εταιρεία που, σε αντίθεση με τα τρανταχτά ονόματα όπως η Silicon Valley, σπάνια ακούγεται. Ονομάζεται Corporation Acxiom, και είναι ένας ήσυχος γίγαντας, μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, γνωστή ως «μάρκετινγκ βάσης δεδομένων».
»Όλοι γνωρίζουμε ότι τέτοιοι οργανισμοί υπάρχουν, φυσικά, αλλά η Acxiom λειτουργεί σε τρομακτική κλίμακα. Οι Times αναφέρουν ότι οι servers της Acxiom επεξεργάζονται περισσότερα από 50 τρισεκατομμύρια στοιχεία συναλλαγών το χρόνο. Η βάση δεδομένων της, προφανώς, περιέχει πληροφορίες περίπου 500 εκατομμυρίων καταναλωτών από όλο τον κόσμο -συμπεριλαμβανομένης της πλειοψηφίας των ενηλίκων στις ΗΠΑ- και κατά μέσο όρο κρατά 1.500 σημεία δεδομένων για κάθε έναν από αυτούς.
»Όπως ήταν αναμενόμενο, βγάζει χρήματα πουλώντας αυτές τις πληροφορίες σε πελάτες όπως Wells Fargo, η HSBC, η Toyota, Ford, ακόμη και τα Macy’s. Στην πραγματικότητα, πουλά στοιχεία σε όποιον αντέχει οικονομικά να τα αγοράσει. Είναι ιδιαίτερα επικερδής επιχείρηση: πέρυσι, εμφάνισε κέρδη 77,26 εκατομμύρια δολάρια για πωλήσεις αξίας 1,13 δισ. δολαρίων.
»Το άρθρο των Times ρίχνει μια ματιά και στο πώς μας επηρεάζει ως καταναλωτές-και αξίζει να διαβαστεί. (New York Times)».