Με αίτημα την κατάργηση του άρθρου 103 του Συντάγματος που εμποδίζει την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου εκπρόσωποι του Συλλόγου Ειδικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Θεσσαλίας, του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λάρισας, της Ένωσης Γιατρών ΓΝΛ και ΚΥ Λάρισας και του Σωματείου Καθαριστριών ν. Λάρισας
πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας.
«Κάθε χρόνο οι εργαζόμενοι βρίσκονται στον αέρα και η συνέχεια της εργασίας τους εξαρτάται κάθε φορά από την εκάστοτε κυβέρνηση, το δήμαρχο, τον πρόεδρο της σχολικής επιτροπής και κάθε άλλο παράγοντα», τόνισαν οι συγκεντρωμένοι, υπογραμμίζοντας πως «ο αγώνας θα συνεχισθεί με συγκεκριμένα βήματα και πρωτοβουλίες μέχρι την τελική δικαίωση».
Στις παρεμβάσεις τους στο γενικό διευθυντή της Αποκεντρωμένης, οι πρόεδροι των σωματείων πήραν το λόγο και αναφέρθηκαν στα προβλήματα που προκύπτουν, τονίζοντας πως βρίσκονται κυριολεκτικά «σε εργασιακή ομηρία».
Ο Γιώργος Παπαδόπουλος πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λάρισας αναφέρθηκε στα ζητήματα των εργαζομένων με συμβάσεις στους δήμους καθώς η τελευταία προκήρυξη θέσεων εργασίας στους δήμους όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα καθώς οι προσλήψεις ήταν μικρότερες από τις ανάγκες που υπάρχουν κυρίως στην καθαριότητα, αλλά οδήγησε και στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους που ανανεωνόταν οι συμβάσεις τους τα τελευταία χρόνια. Ενώ το 60% του προσωπικού είναι συμβασιούχοι (8μηνα, προγράμματα ΟΑΕΔ, ΕΣΠΑ, ΚΔΑΠ).
Η Μαρία Τέλιου πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Βοηθητικού & Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Θεσσαλίας επισήμανε ότι: «οι εργαζόμενοι στην Ειδική αγωγή κάνουν αίτηση κάθε χρόνο και περιμένουν να ξαναδουλέψουν την επόμενη σχολική χρονιά, ενώ πολλές φορές καλούνται για εργασία τον Νοέμβριο ή ακόμα και τον Δεκέμβριο όταν η σχολική χρόνια έχει ήδη ξεκινήσει. Σε κάθε περίπτωση η προσλήψεις στην ειδική αγωγή που ανακοινώθηκαν δεν επαρκούν και δεν διασφαλίζουν την συνέχιση της εργασίας των χιλιάδων εργαζομένων στην ειδική αγωγή. Σήμερα από τους 320 εκπαιδευτικούς μέλη του σωματείου οι 260 και πλέον είναι αναπληρωτές, με συνέπεια να αλλάζουν κάθε χρόνο και είναι γνωστό, ότι η συνεχής εναλλαγή εκπαιδευτικού δε βοηθάει τα παιδιά ,ιδιαίτερα αυτά της Ειδικής Αγωγής.
Ο Χρήστος Καλούσης πρόεδρος του σωματείου καθαριστών –καθαριστριών Ν. Λάρισας μιλώντας για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των δημοσίων σχολειών είπε ότι: « Οι συμβάσεις έργου είναι ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ, για τους 200 εργαζόμενους με συμβάσεις στο νομό Λάρισας, δεν αποτελούν συμβάσεις εργασίας άλλα δουλείας. Οι δεκάμηνες συμβάσεις έργου, αρχίζουν και τελειώνουν μαζί με τη σχολική χρονιά και οι άθλιοι μισθοί βρίσκονται στην πλειοψηφία τους κάτω από 300 ευρώ, καθώς το ύψος τους υπολογίζεται αποκλειστικά με βάση τις σχολικές αίθουσες που καθαρίζονται, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι υπόλοιποι χώροι των σχολείων. Ενώ η εργασία τους μετά και από την εφαρμογή του Καλλικράτη, εξαρτάται κάθε φορά από την εκάστοτε κυβέρνηση, τον δήμαρχο, πρόεδρο της σχολικής επιτροπής, μέχρι και κάθε άλλο «παράγοντα» του δήμου.»
Ο Νίκος Νταφούλης πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Γενικού Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Λάρισας αναφέρθηκε στις ελλείψεις και σε ανθρώπινο δυναμικό που αντιμετωπίζει το γενικό νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας και δεν καλύπτεται με επικουρικούς γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό που εργάζεται με 8μηνές συμβάσεις, ζητώντας την άμεση μονιμοποίηση τους.
Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ανέφερε ότι θα προωθήσει το αίτημα στην πολιτική ηγεσία, καθώς υπερβαίνει τα πλαίσια αρμοδιοτήτων της Αποκεντρωμένης, ξεκαθαρίζοντας πως «το ζήτημα των συμβασιούχων είναι θέμα πολιτικής βούλησης».
Σε σχετικό ψήφισμα που επιδόθηκε οι συμβασιούχοι ζητούν τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους και άρση κάθε συνταγματικής απαγόρευσης για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
Ειρήνη Παπουτσή