ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Ανακοίνωση παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης (ΟΠΔ) του 2019 για το Δήμο Λαρισαίων αποτελεί την εξειδίκευση της στρατηγικής της δημοτικής αρχής σε κάθε τομέα για λογαριασμό των επιχειρηματικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται και στον τόπο μας. Πηγάζει από τις στρατηγικές κατευθύνσεις της Ε.Ε. για την ανάπτυξη και την κερδοφορία των μονοπωλίων και αποτελεί συνέχεια

των κυβερνητικών επιλογών όπως εξειδικεύονται μέσα από τον  «Κλεισθένη Ι», που στηρίζουν στα βασικά  όλες οι άλλες παρατάξεις των ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΚΙΝΑΛ κ.α.

Με την «στοχοθεσία» επιχειρείτε ο αυστηρότερος έλεγχος από την κυβέρνηση πάνω στους στόχους των εσόδων – εξόδων που θέτουν οι δήμοι, επομένως πιο στενή επιτροπεία για πιάσιμο όλων των στόχων του προϋπολογισμού για να επιτυγχάνονται οι ετήσιοι στόχοι του κρατικού προϋπολογισμού για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων και των δανειστών.

Στον σχεδιασμό δράσης για το 2019 προβλέπονται μια σειρά από κατευθύνσεις που σαν στόχο έχουν να συνεχίσει να πληρώνει ο λαός για τα πάντα. Η ανταποδοτικότητα κυριαρχεί σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, όπως στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, καλλιτεχνική παιδεία (Ωδείο, πινακοθήκη) κτλ. Ήδη στους κατατεθειμένους προϋπολογισμούς σε Δημοτική πινακοθήκη και Ωδείο, έρχονται αναμορφώσεις με αυξημένα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη.

Έτσι στο στόχαστρο της δημοτικής αρχής Λάρισας μπαίνουν τα λαϊκά εισοδήματα, αφού οι Λαρισαίοι θα κληθούν να πληρώσουν στα ανταποδοτικά τέλη σε νερό, καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμό κτλ,. 5εκ ευρώ παραπάνω (30εκ) από ότι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2019. Όπως και «κουστούμι» ύψους 1,5εκ ευρώ για τα ΠΟΕ (χρέη παρελθόντων ετών), όταν στον συγκεκριμένο κωδικό προβλέπονται 0,5εκ ευρώ για τον προϋπολογισμό του 2019.

Η χρηματοδότηση που προβλέπει για τις σχολικές επιτροπές του δήμου το ΟΠΔ για το 2019 είναι καθηλωμένη στα ίδια επίπεδα, δηλαδή μειωμένη κατά 60% σε σχέση με το 2012. Μια σειρά από έργα που γίνονται ή  σχεδιάζονται, έχουν στο επίκεντρο τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε ενέργεια, τουρισμό, διαχείριση απορριμμάτων – νερού, ελεγχόμενη στάθμευση κτλ. Επομένως τα 25εκ που προβλέπονται από το ΠΔΕ δεν έχουν στο επίκεντρο τους τις λαϊκές ανάγκες, παρά έχουν σαν στόχο να ξελασπώσουν τους μεγαλοεργολάβους, φορτώνοντας νέα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Όσα έργα σχεδιάζονται μέσω του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» στέλνουν τον δήμο στα γκισέ των τραπεζών, δεσμεύοντας τα ποσά που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των έργων,  ενώ η δημοτική αρχή λειτουργεί ως ντίλερ των επιχειρηματικών συμφερόντων, καθώς αναλαμβάνει να διαμορφώνει με τα χρήματα των Λαρισαίων το κατάλληλο επιχειρηματικό πεδίο όπως πχ. κάνει με τα θεματικά πάρκα, τα σχέδια για τα ΑΠΕ (βιομάζα), προγραμματικές συμβάσεις με ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ. Για όλες αυτές τις «επενδύσεις» εκείνοι που καλούνται να πληρώσουν είναι οι δημότες μέσω των αυξημένων ανταποδοτικών τελών και της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η ανάπτυξη που «ευαγγελίζεται» η παρούσα δημοτική αρχή των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΛΑΕ κ.α. είναι κομμένη και ραμμένη στις επιδιώξεις των επιχειρηματικών συμφερόντων και των μονοπωλιακών ομίλων. Όλο αυτό το σχέδιο πατάει πάνω στα «ερείπια» των εργατικών- λαϊκών δικαιωμάτων, που είναι αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων που στηρίζεται, και που έφεραν και από ένα μνημόνιο.

Γι’ αυτό η δημοτική αρχή του κ. Καλογιάννη πιστή σ’ αυτές τις κατευθύνσεις εφαρμόζει όλες τις αντεργατικές πολιτικές και ενώ στα λόγια φέρεται να υπερασπίζεται τους εργαζόμενους, από την πίσω πόρτα προσλαμβάνει και καθιερώνει εργασιακές σχέσεις λάστιχο με 2μηνα, 5μηνα, 8μηνα, πρακτική άσκηση, μαθητεία κτλ., που αποτελούν σήμερα το 50% και πλέον των εργαζόμενων στο Δήμο Λαρισαίων. Κατευθύνσεις στις οποίες συναινούν και οι άλλες παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο των κ.κ. Καραλαριώτου, Διαμάντου, Νασιώκα, και των άλλων υποψηφίων του ΚΙΝΑΛ, όπως και του μαύρου ψηφοδελτίου που ψήνεται για να κατέλθει στις εκλογές.

Οι διαχειριστικές αυταπάτες που εσκεμμένα καλλιεργούνται από την  κ. Καραλαριώτου κ.α.,  στόχο έχουν να θολώσουν τα νερά και το γεγονός ότι όλοι τους (πλην Λαϊκής Συσπείρωσης) συμπλέουν στην κυρίαρχη κατεύθυνση που στόχο έχει είτε με τη μια μορφή διαχείρισης (νεοφιλελεύθερη) είτε με την άλλη (σοσιαλδημοκρατική), την ανάπτυξη και κερδοφορία για τους λίγους σε βάρος των πολλών.

Επομένως το ερώτημα που τίθεται είναι. Ανάπτυξη από ποιον και για ποιον;

Αυτό που σήμερα έχει ανάγκη ο λαός είναι μια ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις δικές του σύγχρονες ανάγκες σε αθλητισμό, πολιτισμό, παιδεία, υγεία, πρόνοια. Έχει ανάγκη από μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, με ελεύθερο χρόνο και με υποδομές που θα διευκολύνουν και θα προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή. Έχει ανάγκη από φθηνή και σύγχρονη κατοικία, νερό και ηλεκτρικό. Δεν έχει ανάγκη από τα φιλοδωρήματα και την φιλανθρωπία των μονοπωλίων, ούτε από τις «αγαθοεργίες» των ΜΚΟ.

Όλα αυτά πρέπει να γίνουν υπόθεση των λαϊκών στρωμάτων μέσα από την οργανωμένη δράση και παρέμβαση, μέσα από την οργάνωση στα συνδικάτα και τις Λαϊκές Επιτροπές σε κάθε γειτονιά. Να βάλουν εμπόδια στην ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ, κυβέρνησης και δημοτικής αρχής. Να γκρεμίσουν στην πράξη τις αυταπάτες της «μεταμνημονιακής» εποχής, που όμως είναι παρών η επιτροπεία, η λιτότητα και οι πάνω από 700 εφαρμοστικοί και μνημονιακοί νόμοι, που καλλιεργούν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, με την ενίσχυση του ΚΚΕ παντού στις επερχόμενες εκλογές.

Διεκδικούμε:

  • Την πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση της τοπικής διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τη λειτουργία των υπηρεσιών στην κατεύθυνση ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Δε συμβιβαζόμαστε με τους σημερινούς εξευτελιστικούς πόρους.
  • Την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων.
  • Την φορολόγηση με 45% του μεγάλου κεφαλαίου και της εκκλησιαστικής περιουσίας, την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα οικιακά τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ, στην εκπαίδευση και στην υγεία.
  • Αύξηση της φορολογίας της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και ταυτόχρονα κατάργηση του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και του φόρου μεταβίβασης της α’ κατοικίας.
  • Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, κάθε είδους ανταποδοτικής συμμετοχής των εργαζόμενων και των οικογενειών τους σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, καλλιτεχνικής παιδείας (πχ. Πινακοθήκη, Ωδείο κτλ).
  • Την αύξηση των τελών καθαριότητας, ύδρευσης, αποχέτευσης για τις τράπεζες, ξενοδοχεία 4-5 αστέρων, αλυσίδες εμπορικών, πολυεθνικές, αλυσίδες εστίασης. Ταυτόχρονα απαλλαγή των ανέργων, των δικαιούχων του ΚΕΑ.
  • Να μειωθούν τα τέλη καθαριότητας λαϊκών αγορών 30% γιατί επιβαρύνουν τους μικροεμπόρους και τα λαϊκά στρώματα.
  • Έλεγχος όλων των σχολικών συγκροτημάτων και χώρων μαζικής εστίασης της νεολαίας (αθλητικά κέντρα, εστίες, κτλ) για την αντισεισμική θωράκιση, την πυρασφάλεια και πληρότητα προδιαγραφών ασφάλειας.
  • Να διατεθεί δωρεάν γεύμα για όλα τα παιδιά στα σχολεία
  • Να απαλλαχτούν από λογαριασμούς των ΔΕΚΟ τα δημόσια σχολικά κτήρια και τα αθλητικά κέντρα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ