Εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου – Λυκειακές τάξης Μακρυχωρίου βρέθηκαν στο Ταλίν
Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ (Δράση ΚΑ1) οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Μακρυχωρίου, Στέλιος Ντούσιος και Γιώργος Κουκουτιανός επισκέφτηκαν το Πανεπιστήμιο του Ταλίν και σχολεία της Εσθονίας. Οι εκπαιδευτικοί περιγράφοντας την εμπειρία τους δήλωσαν:
«Επισκεφτήκαμε την Εσθονία για να παρακολουθήσουμε πως ενσωματώνουν εκεί τις νέες τεχνολογίες στο σχολείο. Επιλέξαμε τη χώρα αυτή γιατί γνωρίζαμε πως έχει κάνει τα μεγαλύτερα βήματα στην Ευρώπη όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες και τη χρήση τους στην καθημερινή ζωή. Είναι μια χώρα που σε κάθε δημόσιο χώρο υπάρχει free internet ακόμη και στα πιο μικρά χωριά και όλα γίνονται με τη χρήση μιας και μόνο ηλεκτρονικής κάρτας. Ήταν οι πρώτοι που ψήφισαν ηλεκτρονικά στις εκλογές του 2005 και είναι η χώρα από την οποία ξεπήδησαν πάρα πολλές επιτυχημένες εταιρείες πληροφορικής και startups όπως η Skype.
Το πανεπιστήμιο του Ταλίν μας εντυπωσίασε για πολλούς λόγους. Οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές είναι άριστες, η οργάνωση δείχνει εξαιρετική αλλά και η ευελιξία ταυτόχρονα και οι άνθρωποι είναι αρκετά φιλόξενοι και πρόθυμοι να μοιραστούν τις γνώσεις τους. Μας κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον η σχέση που έχει αναπτύξει το πανεπιστήμιο με την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και η αλληλεπίδραση που έχουν οι μικροί μαθητές με αυτό. Κάτι που λείπει πάρα πολύ από τη χώρα μας.
Μερικές παρατηρήσεις που κάναμε στα δημόσια σχολεία που επισκεφτήκαμε.
- Η πρόσβαση στην εκπαίδευση, με όλες τις παροχές που περιλαμβάνει, είναι απολύτως δωρεάν για όλους και σε όλες τις βαθμίδες.
- Τα σχολεία διακρίνονται σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για την καινοτομία τους, την προώθηση της επιχειρηματικότητας, την μουσική και πολλά άλλα, ενώ οι Εσθονοί μαθητές πρωτεύουν στους διαγωνισμούς της Pisa.
- Τα σχολεία είναι απολύτως αυτόνομα, δεν υπάρχουν σύμβουλοι ή επιθεωρητές και δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο ποιοτικό τους επίπεδο και στην υλικοτεχνική υποδομή.
- Σε όλα τα σχολεία υπάρχει πολύ γρήγορο wifi για πολλαπλή χρήση του δικτύου από πολλές συσκευές ταυτόχρονα.
- Όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από το βιοτικό επίπεδο των γονέων τους έχουν μία τουλάχιστον συσκευή (mobile, tablet, laptop) με πρόσβαση στο ίντερνετ από το σπίτι. Στο σχολείο εφαρμόζουν το BYOD.
- Σε κάθε βαθμίδα χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικές εφαρμογές που οι μαθητές μαθαίνουν μόνοι τους χωρίς καθοδήγηση μέσα από tutorials.
- Όλα τα παιδιά γνωρίζουν το office τελειώνοντας το δημοτικό.
- Όλα τα σχολεία έχουν μαθήματα ρομποτικής με πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια.
- “Internet of things” σε όλα τα μαθήματα και ιδιαίτερα στα θετικά. (συσκευές με αισθητήρες)
- Τα tests δίνονται στους μαθητές με την εμφάνιση ενός QR code στον διαδραστικό πίνακα της τάξης, διορθώνονται αυτόματα και γίνεται άμεσα το reflection.
- Οι επιδόσεις των μαθητών στα ηλεκτρονικά tests καταγράφονται αυτόματα στις ηλεκτρονικές καρτέλες των μαθητών στις οποίες έχουν πρόσβαση σε διαφορετικά επίπεδα οι εκπαιδευτικοί, οι κηδεμόνες των παιδιών αλλά και οι μαθητές.
- Κάθε μαθητής μπορεί να βλέπει από το κινητό του ή από μια οθόνη αφής στην αυλή του σχολείου, πληροφορίες όπως τι ακολουθεί στο πρόγραμμα, τι έχει το μενού στο εστιατόριο του σχολείου, ποιες δράσεις οργανώνονται στις οποίες μπορεί να πάρει μέρος ή να παρακολουθήσει κλπ.
- Υπάρχει ο θεσμός του ICT student. Μαθητές που αναλαμβάνουν την υποστήριξη των μαθημάτων όσων αφορά την υλικοτεχνική υποδομή και την χρήση ηλεκτρονικών εφαρμογών.
- Τα παιδιά μαθαίνουν δημιουργώντας εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Αν στα παιδιά αρέσει μία εκπαιδευτική εφαρμογή (π.χ. Kahoot) οι εκπαιδευτικοί τους παροτρύνουν να φτιάξουν μόνοι τους εκπαιδευτικό περιεχόμενο με τη συγκεκριμένη εφαρμογή. »