Εντυπωσιακά σκληρή κριτική για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου και τη διοίκησή του επεφύλαξε ένας από τους βετεράνους οικονομολόγους του οργανισμού, ο παραιτηθείς Πίτερ Ντόιλ, αναφέροντας ότι «έπειτα από 20 χρόνια υπηρεσίας ντρέπομαι που είχα οποιαδήποτε σχέση στο Ταμείο»…
Στην επιστολή παραίτησής του από το ΔΝΤ, για το οποίο εργάσθηκε ως ανώτερο στέλεχος του Ευρωπαϊκού τμήματος, ο κ. Ντόιλ καταδικάζει με τα πλέον σκληρά λόγια την «ανικανότητα» που μαστίζει το Ταμείο, αλλά και την αποσιώπηση των «ουσιαστικών δυσκολιών» που ενέχονταν στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2009 και την κρίση που εξακολουθεί να πλήττει την ευρωζώνη.
Οι συνέπειες της αποτυχίας «περιλαμβάνουν βάσανα (και κίνδυνο για χειρότερα) για πολλούς, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, [το γεγονός] ότι το δεύτερο νόμισμα παγκόσμιων αποθεμάτων, [το ευρώ], βρίσκεται στο χείλος, και πως το Ταμείο κατά τα δύο τελευταία χρόνια κυνηγάει και παίζει αντιδραστικά σε μία προσπάθεια να το σώσει».
Αναφερόμενος στην αδυναμία του ΔΝΤ να προειδοποιήσει εγκαίρως για την έλευση των δύο μεγάλων κρίσεων της τελευταίας πενταετίας, ο κ. Ντόιλ κάνει λόγο για «αποτυχία πρώτης τάξης», προειδοποιώντας μάλιστα ότι τα αίτια που προκάλεσαν αυτά τα ναυάγια «περιχαρακώνονται βαθύτερα.
»Αυτό το γεγονός γίνεται ξεκάθαρο όσον αφορά τους διορισμούς στη [θέση του] Γενικού Διευθυντή, οι οποίοι κατά την τελευταία δεκαετία έχουν υπάρξει πασιφανέστατα καταστροφικοί», συνεχίζει ο κ. Ντόιλ, συμπληρώνοντας μάλιστα πως η ηγεσία του ταμείου είναι «στιγματισμένη» από μία διαδικασία επιλογής που επηρεάζεται από την «προκατάληψη [υπέρ] της Ευρώπης».
Πρέπει να σημειωθεί ότι παραδοσιακά οι γενικοί διευθυντές του ΔΝΤ είναι Ευρωπαίοι, ενώ αντίθετα οι πρόεδροι της Παγκόσμιας Τράπεζας χαίρουν της υποστήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Ακόμη και η τωρινή διευθύντρια είναι στιγματισμένη», συνεχίζει ο κ. Ντόιλ, στρέφοντας τα βέλη του προς την Κριστίν Λαγκάρντ, «καθώς ούτε το φύλο, η ακεραιότητα ή η ορμή της μπορούν να επανορθώσουν για την θεμελιώδη αναξιοπιστία της διαδικασίας επιλογής».
Ο Πίτερ Ντόιλ έστειλε την επιστολή παραίτησής του στις 18 Ιουλίου.