ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΕΚΠΟΝΗΘΕΙ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ;

Δήλωση του Κ. Μπαργιώτα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Έχω αναδείξει πολλές φορές κοινοβουλευτικά τα προβλήματα στο χώρο της τοξικοεξάρτησης. Οι απαντήσεις του Υπουργείου Υγείας υπήρξαν πρόχειρες, τη στιγμή που τα ερωτήματα είναι πολλά και σοβαρά.

Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή στη χώρα δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για την “αριθμητική” των χρηστών και της εξάρτησης. Υπάρχουν διαφορές για τα στατιστικά μεταξύ εθνικών οργανισμών, όπως ο ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ και του Υπουργείου Υγείας.

Επιπλέον, η χώρα από το 2014 δεν διαθέτει Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά, ένα απαραίτητο πλαίσιο, δηλαδή, που να εξειδικεύει τα συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της χρήσης ναρκωτικών, τις πολιτικές στο πεδίο της πρόληψης και της απεξάρτησης, τις οριζόντιες συνέργειες μεταξύ υπουργείων, τις πηγές χρηματοδότησης των δράσεων κλπ. Και όλα αυτά, παρόλο που από τον Ιούνιο του 2013 είχε διοριστεί Εθνική Συντονίστρια. Κατέθεσα πολλές ερωτήσεις. Οι απαντήσεις υπήρξαν γενικόλογες.

Τον Ιούλιο 2018 κατέθεσα τροπολογία ζητώντας τη θεσμοθέτηση των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) που λειτουργούν εδώ και χρόνια με απτά αποτελέσματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στο διάστημα πιλοτικής λειτουργίας του εποπτευόμενου σταθμού ΟΔΥΣΣΕΑΣ (άρθρο 62 του ν. 4316/2014) τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 10 μηνών λειτουργίας του, ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ δέχτηκε 2501 επισκέψεις από 330 μοναδικούς χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών και το ιατρικό/νοσηλευτικό προσωπικό χειρίστηκε αποτελεσματικά 103 περιπτώσεις υπερδοσολογίας.

Με καθυστέρηση κάποιων μηνών η κυβέρνηση θεσμοθέτησε τελικά τους ΧΕΧ. Παρά τα προβληματικά σημεία, το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε το επίμαχο άρθρο. Ελπίζουμε να λειτουργήσουν και να μην μείνουν κενό γράμμα. Το ζήτημα των ναρκωτικών είναι σοβαρό και ευαίσθητο. Η αντιμετώπισή του απαιτεί συντονισμένες δράσεις και όχι παχιά λόγια!

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ