Πόλη Δάσος: Μια λύση για την καταπολέμηση της ζέστης στις πόλεις

Χρησιμοποιώντας τα φυτά και τα δέντρα με ένα μοναδικό τρόπο, οι αξιωματούχοι της Σιγκαπούρης εγκαινίασαν το Gardens (=Κήποι). Το ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων συγκρότημα στοχεύει στον περιορισμό των επιπτώσεων της θερμικής νησίδας, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί βοτανική ευδαιμονία στους κατοίκους της πόλης…

Το κεντρικό τμήμα των Κήπων είναι ένα γυάλινο αίθριο που φιλοξενεί περίπου 220.000 είδη της βλάστησης, ή το 80% από τα είδη των φυτών που υπάρχουν στον κόσμο, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Πάρκων στη Σιγκαπούρη.

Έξω από το κεντρικό τμήμα με τα φυτά, είναι ένα άλσος με 18 “σούπερ δέντρα” – κάθετοι κήποι με έως και 50 μέτρα ύψος, που συλλέγουν το νερό της βροχής, διαθέτουν φίλτρο εξάτμισης, και είναι καλυμμένα με ηλιακούς συλλέκτες που παρέχουν αρκετή ενέργεια για να ανάβουν τα δέντρα τη νύχτα (φωτογραφία).

Οι επιπτώσεις της θερμικής νησίδας εμφανίζονται σε αστικά τοπία που έχουν κυρίως πεζοδρόμια, άσφαλτο, σκυρόδεμα, και όλα τα υλικά που απορροφούν θερμότητα. Η μέση ετήσια θερμοκρασία μιας πόλης με ένα εκατομμύριο ανθρώπους ή και περισσότερο μπορεί να είναι έως και 3 ° C ψηλότερη από ό, τι στις γύρω αγροτικές περιοχές, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA).

Οι επιπτώσεις αυτές γίνονται χειρότερες το καλοκαίρι εξαιτίας της χρήσης κλιματιστικών και των αυξημένων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η αξία της βλάστησης στις αστικές περιοχές ξεπερνά την ψύξη και τη σκιά που χαρίζει. Συμβάλλει και στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, αλλά και του νερού μέσω των μηχανισμών φιλτραρίσματος.

Μια νέα μελέτη στο περιοδικό Environmental Science & Technology δείχνει ότι το γρασίδι, ο κισσός, και άλλες αστικές φυτεύσεις, εκτός από τα δέντρα, μειώνουν τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου και των αιωρούμενων σωματιδίων από 40% έως και 60%. Και οι δύο αυτοί ρύποι είναι δυνητικά επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία.

Πηγή: National Geographic

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ