Πέθανε ο Γκορ Βιντάλ

Ο γνωστός συγγραφέας, πολιτικός και δοκιμιογράφος Γκόρ Βιντάλ πέθανε σήμερα το πρωί από πνευμονία, σε ηλικία 86 ετών. Τον τελευταίο καιρό ζούσε μόνος στο σπίτι του και ταλαιπωρείτο από μια πρόσφατη αδιαθεσία. Την ανακοίνωση του θανάτου του έκανε ο ανιψιός του…

Επρόκειτο για μια προσωπικότητα που σημάδεψε με πολλούς τρόπους την εποχή του. Με το ευφυές και πνευματώδες του γράψιμο, τις αντισυμβατικές απόψεις του και τον αέρα στάρ που τον περιέβαλε.

Αν και τον χαρακτήριζε μια παλιομοδίτικη προσήλωση σε περασμένους κώδικες τιμής είχε διαλέξει να ζεί ελεύθερα και εκτός κανόνων. Στο βιβλίο του “Παλλίμψηστο” παραδέχεται ότι είχε πάνω απο 1.000 σεξουαλικές επαφές στη ζωή του -“τίποτα ιδιαίτερο αν το συγκρίνεις με τις επαφές του Τζον Κένεντι και του Τένεσι Ουίλιαμς”. Του άρεσε να πίνει και είχε δοκιμάσει τουλάχιστον μια φορά όλα τα ναρκωτικά.

Ήταν πολύ διασημος και έκανε κοινωνική παρέα με τους κορυφαίους της εποχής του. Εμφανιζόταν ως σελέμπριτι σε δεκάδες τηλεοπτικές εκπομπές -μέχρι και στους Σίμπσονς. Έβγαινε με τον Μπράντο, τον Μικ Τζάγκερ, τον Όρσον Ουέλς και την Χίλαρι Κλίντον. Ο Κρίστοφερ Χίτσενς τον αποκαλούσε “σύγχρονο Όσκαρ Ουάιλντ”.

Έγραψε πολλά σενάρια και για το σινεμά -από το “Ξαφνικά πέρισυ το καλοκαίρι” και το “Μπεν Χουρ”, μέχρι το πορνογραφικό “Καλιγούλα”.

Τα βιβλία του στην Ελλάδα κυκλοφορούν από ποικίλους οίκους. Πιο γνωστά είναι το “Σε ζωντανή μετάδοση απο τον Γολγοθά”, το “Μεσσίας”, το “Χρυσή εποχή” και το “Δημιουργία”.

Πηγή: lifo.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ