Εκμετάλλευση Κίνεζων κρατουμένων για ιατρική μελέτη χρηματοδοτούμενη από τις ΗΠΑ

Μια μελέτη για τη θεραπεία της τοξικομανίας, που χρηματοδοτείται εν μέρει από τις ΗΠΑ, δέχεται έντονη κριτική επειδή διεξάγεται σε κινεζικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας ναρκωτικών με ιστορικό παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων…

Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 60 πρώην χρήστες ηρωίνης από δύο κέντρα απεξάρτησης στο Πεκίνο. Η ομάδα, που αποτελείται από 11 επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και από 2 από το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση των Ναρκωτικών (NIDA), δοκίμασε μια νέα τεχνική που μειώνει την επιθυμία των τοξικομανών που προκαλείται από τη θέα αντικειμένων που τους θυμίζουν τη χρήση ναρκωτικών.

Όταν δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα για πρώτη φορά στο περιοδικό Science τον Απρίλιο, ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρατήρησε ότι δεν ήταν σαφές από τη μελέτη εάν πράγματι οι ασθενείς συμμετείχαν εθελοντικά στην έρευνα.

Σύμφωνα με τον Joseph Aron της οργάνωσης Human Rights Watch, τα κέντρα, όπου η μελέτη είχε διεξαχθεί, είναι στην πραγματικότητα «φυλακές», αφού η πλειοψηφία των ασθενών συλλαμβάνονται και αναγκάζονται να υποβληθούν σε θεραπεία εκεί.

Αμφισβήτηση περιβάλλει τις εγκαταστάσεις. Το 2010, η China Daily αποκάλυψε ότι εκατοντάδες χρήστες ναρκωτικών χωρίς τη θέλησή τους, και χωρίς αποτελεσματική θεραπεία ενάντια στον εθισμό τους τίθενται υπό περιορισμό στο Νοσοκομείο Ankang, το οποίο είναι στελεχωμένο με αστυνομικούς ψυχολόγους. Η έρευνα της New York Times έδειξε επίσης ότι η αστυνομία περιόριζε τους τοξικομανείς σε αυτές τις εγκαταστάσεις και τους ανάγκαζε να εργάζονται χωρίς καμία θεραπεία.

Την Πέμπτη, οι συντάκτες της έρευνας απάντησαν στις κατηγορίες του Aron. Σε επιστολή που δημοσιεύεται στο Science, λένε ότι “δεν υπήρχαν ενδείξεις” για τυχόν καταχρήσεις κατά τη διάρκεια της έρευνας. Ούτε κάποιος από τους συμμετέχοντες “φαινόταν να είχε κακοποιηθεί” κατά τη διάρκεια των εμπιστευτικών συναντήσεών τους, είπαν οι ερευνητές.

Στην επιστολή επίσης αναφερόταν ότι η μελέτη “έλαβε την έγκριση από την Επιτροπή Ανθρώπινης Διερεύνηση του Κέντρου Υγείας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου.”

Περισσότερα:rt

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ