Πρωτότυπη και με οικολογικές και κοινωνικές προεκτάσεις χαρακτηρίστηκε από τους πολίτες και τους παραθεριστές του Δήμου Αγιάς η πρωτοβουλία των Ενεργών Πολιτών Λάρισας, να υιοθετήσουν και να προστατεύσουν τα κρινάκια της θάλασσας που αυτοφύονται στα παράλια του Ν. Λάρισας.
Ομάδα Ενεργών Πολιτών Λάρισας αφού κατέγραψε τον πληθυσμό των αρχαίων και σπάνιων φυτών, πραγματοποίησε μια σειρά από ενέργειες για την διατήρηση του φυτού, το οποίο η ανθρώπινη άγνοια και ανευθυνότητα απειλούσε με εξαφάνιση. Αρχικά ενημερώθηκαν ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι έδωσαν τις σχετικές οδηγίες, αλλά και ο Δήμος Αγιάς, ο οποίος υποστήριξε υλικά και ηθικά τη σχετική πρωτοβουλία. Ακολούθως, κατασκευάστηκαν περιφράξεις για την οριοθέτηση των κρίνων, οι οποίοι μετά το τέλος της ανθοφορίας τους χάνονται μέσα στην άμμο μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Παράλληλα φτιάχτηκαν πινακίδες για την σήμανση των φυτών καθώς και σχετικά στοιχεία για την πληροφόρηση των επισκεπτών.
Χθες, Σάββατο πρωί, οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας σε συνεργασία με κατοίκους και παραθεριστές της περιοχής τοποθέτησαν τις πινακίδες, μοίρασαν χιλιάδες ενημερωτικά φυλλάδια με στοιχεία για την ιστορία και την προστασία του φυτού και προχώρησαν στον συμβολικό καθαρισμό της γύρω περιοχής και της κοντινής ακτογραμμής της περιοχής Κάτω Σωτηρίτσας του Δήμου Αγιάς. Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή πολλών μικρών παιδιών που βοήθησαν με πολλή διάθεση και ανακοίνωσαν, όπως και επιχειρηματίες της περιοχής, ότι από αυτό το καλοκαίρι και μετά …υιοθετούν αυτό το όμορφο φυτό και το θέτουν υπό την προστασία τους!
Ο «κρίνος της θάλασσας» ή «παγκράτιο» είναι ένα από τα αρχαιότερα και ομορφότερα αγριολούλουδα της χώρας μας, που ανθίζει όταν τα περισσότερα άλλα λουλούδια μαραίνονται και μάλιστα σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες. Το συγκεκριμένο φυτό έχει μια ιστορία σχεδόν μυθική. Βρέθηκε σε ζωγραφιά που έγινε πριν 3.500 χρόνια στις υστεροκυκλαδικές τοιχογραφίες στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, όπου απεικονίζεται χωρίς τα εξωτερικά πέταλα. Στις ανασκαφές της Θήρας φαίνεται το ίδιο φυτό να απεικονίζεται σε ένα είδος λάβαρου που έμπαινε σαν έμβλημα σε όλα τα Μινωικά πλοία όταν ήταν σε πόλεμο. Ο κρίνος της θάλασσας ήταν η πρώτη εικόνα που συναντούσαν οι θαλασσοκράτορες ναυτικοί της μινωικής Κρήτης με τα ιστιοφόρα τους, γυρνώντας τις ατέλειωτες ακρογιαλιές της Μεσογείου και μάλιστα πλήρως ανθισμένος καθώς η εποχή ανθοφορίας τους συμβαδίζει με την εποχή του χρόνου που υπήρχαν ευνοϊκές συνθήκες (μελτέμια) για ιστιοπλοΐα. Το φυτό επίσης χρησιμοποιείται σε τελετές μύησης και στα ελευσίνια μυστήρια. Μυημένος στα ελευσίνια μυστήρια ήταν ο “Παντοδύναμος” Ηρακλής γιος του “Παντοκράτορα” Δία, ο οποίος Ηρακλής, ήταν ο εμπνευστής και ο πρώτος νικητής του αρχαίου αγωνίσματος “Παγκράτιο” μια μορφή πυγμαχίας και πάλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου θα γίνει το δεύτερο μέρος της δράσης που αφορά μεταφύτευση μεμονωμένων στελεχών του φυτού από εθελοντικές ομάδες με τη συμμετοχή και μαθητών των σχολείων του Δήμου Αγιάς σε περιφραγμένο χώρο για καλύτερη προφύλαξή του.