«Αμήχανο» Βλέμμα Επίσκεψη «μαθηματική» -και όχι μόνο- στο έργο λογοτεχνών
Το βιβλίο του Λαρισαίου συγγραφέα Θανάση Τριανταφύλλου «Αμήχανο» Βλέμμα Επίσκεψη «μαθηματική» -και όχι μόνο- στο έργο λογοτεχνών, παρουσιάζεται την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου στις 20:00 στο Χατζηγιάννειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο (Ρούσβελτ 59).
Συνδιοργανωτές της βιβλιοπαρουσίασης είναι οι εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία και το βιβλιοπωλείο Αχιλλέας Καλτσάς.
Θα μιλήσουν οι:
Θωμάς Ψύρρας, φιλόλογος, συγγραφέας,
Κωνσταντίνος (Ντίνος) Κόκκινος, πρόεδρος Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας,
Κώστας Καραμπάτσας, πρόεδρος Παραρτήματος Ε.Μ.Ε. Λάρισας,
Θανάσης Τριανταφύλλου, τ. σχολικός σύμβουλος μαθηματικών, συγγραφέας
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Και με το βιβλίο αυτό συνεχίζεται ο περίπατος που εδώ και χρόνια ξεκίνησε ο συγγραφέας του στη λογοτεχνία (στην ποίηση, κυρίως, και στον πεζό λόγο, δευτερευόντως), με το βλέμμα στραμμένο στο να ανακαλύψει τις λιγότερο ή και περισσότερο κρυφές “μαθηματικές ψηφίδες” σ’ αυτή. Τα δύο προηγούμενα βιβλία του συγγραφέα από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ παρουσίασαν με επιτυχία πτυχές και εκδοχές του θέματος αυτού, της Λογοτεχνίας και των Μαθηματικών.
Με το παρόν βιβλίο επιχειρείται μια επίσκεψη στο έργο τεσσάρων λογοτεχνών: α) Τριών Ελλήνων ποιητών με κοινό γνώρισμα ότι το γνωστικό αντικείμενο σπουδών τους ήταν και τα μαθηματικά. Οι δύο από τους τρεις -ο Γ. Θ. Βαφόπουλος και ο Έκτωρ Κακναβάτος- δεν βρίσκονται στη ζωή. Ο τρίτος -ο Δ. Γαβαλάς- είναι εν ζωή και συνεχίζει να δημιουργεί, β) Ο τέταρτος, με τον οποίο καταγίνεται το παρόν βιβλίο, είναι ο σπουδαίος Αργεντινός λογοτέχνης (ποιητής, διηγηματογράφος, δοκιμιογράφος), ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, μέσα από τις εξαιρετικές μεταφράσεις διηγημάτων και ποιημάτων του από εγκυρότατους μεταφραστές.
Το βιβλίο στοχεύει στο να αποτελέσει και ένα ευχάριστο ανάγνωσμα, πέραν των όσων υποστηρίζει, τα οποία τεκμηριώνουν την οπτική γωνία θέασης του θέματος που καλύπτει. Χαρακτηριστικά, για το θέμα αυτό ο φιλόλογος-ποιητής Θανάσης Μουσόπουλος, στο επίμετρο του βιβλίου, σημειώνει ότι πέραν των άλλων “η μελέτη των βιβλίων του Τριανταφύλλου επιφυλάσσει και λογοτεχνική απόλαυση”.
Ο Θανάσης Τριανταφύλλου γεννήθηκε το 1950 στη Λάρισα. Σπούδασε μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως καθηγητής μαθηματικών. Από το 1986 διετέλεσε Διευθυντής διαφόρων Σχολικών μονάδων Δ.Ε. Από το 2003 ήταν Σχολ. Σύμβουλος Μαθηματικών. Ασχολήθηκε με ζητήματα επιμόρφωσης καθηγητών, ως συνεργάτης του Περιφερειακού Επιμορφωτικού Κέντρου (Π.Ε.Κ.) Λάρισας, του οποίου διετέλεσε Υποδιευθυντής και Αναπληρωτής Διευθυντής.
Το 2010 συνταξιοδοτήθηκε ως Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ.Ε. Περιφ/κής Δ/νσης Εκπ/σης Θεσσαλίας. Διετέλεσε μέλος και -στη συνέχεια- Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας («Θεσσαλικό Θέατρο»), κατά τα έτη 1989-1997. Είναι μέλος της Ε.Μ.Ε. (Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας) και επί σειρά ετών υπήρξε Πρόεδρος του Παραρτήματος της Ε.Μ.Ε. Λάρισας.
Είναι παντρεμένος με τη φιλόλογο Καίτη Παπαχρήστου-Τριανταφύλλου και έχουν δυο γιους που είναι γιατροί. Έχει γράψει και εκδώσει βιβλία σχετικά με τα Μαθηματικά και τη Λογοτεχνία καθώς και πολλά βιβλία για μικρά παιδιά. Κάνει δημοσιεύσεις σε επιστημονικά και μη περιοδικά. Από τις εκδόσεις Επίκεντρο κυκλοφορούν και άλλα δύο βιβλία του, τα: Οι αριθμοί και άλλες μαθηματικές ψηφίδες στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη (2012), Μαθηματικά και Λογοτεχνία (2014).