Προσωρινή διαγραφή του Π. Μανδραβέλη από την ΕΣΗΕΑ

Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο (ΠΠΣ) της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την  προσωρινή διαγραφή 3 μηνών από τα μητρώα της του δημοσιογράφου Πάσχου Μανδραβέλη, έπειτα από έγκληση των Νίκου Γρυλλάκη και Βασιλείας Ζερβού, δημοσιογράφων της ΕΡΤ…

Στην έγκλησή τους οι δύο δημοσιογράφοι ανέφεραν:

«Παρακαλούμε το Πειθαρχικό Συμβούλιο, όπως εξετάσει το άρθρο της «Καθημερινής» το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011, υπό τον τίτλο «Μια αδιάφορη απώλεια», σελ. 49, το οποίο υπογράφει ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης, και που σύμφωνα με τις Καταστατικές Αρχές της Ενώσεως, παραβιάζει κατάφωρα τον Κώδικα Δεοντολογίας.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα δεν είναι το μόνο με το οποίο ο κ. Μανδραβέλης στρέφεται κατά των δημοσιογράφων της Δημόσιας Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, και δη σε μια στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ο απεργιακός τους αγώνας, με κύριο αίτημα την προάσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, οι οποίες ήδη απειλούνται ή και σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν ακυρωθεί σε πολλά ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης…».

Η απόφαση

Το ΠΠΣ, αφού έλαβε υπόψη τις μαρτυρικές καταθέσεις, το απολογητικό υπόμνημα του Πάσχου Μανδραβέλη και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, αποφάνθηκε ως ακολούθως:

«Η ελευθερία του λόγου και της άποψης είναι βασική αρχή, ιδιαίτερα κατοχυρωμένη στον δημοσιογραφικό χώρο, την οποία όλοι οφείλουν να προασπίζονται. Είναι αυτονόητο ότι τόσο ο εγκαλούμενος συνάδελφος, όσο και οποιοσδήποτε άλλος, έχει το αναφαίρετο δικαίωμα της άποψης σχετικά με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, την λειτουργία τους, την χρησιμότητά τους κλπ. Η επιλογή του, όμως, να ενταχθεί στο δημοσιογραφικό σωματείο, την ΕΣΗΕΑ, συνεπάγεται αυτοδέσμευση για ορισμένες υποχρεώσεις, που περιλαμβάνονται στο Καταστατικό και τον Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας. Και βασικά να μην αντιστρατεύεται με οποιονδήποτε τρόπο στις κινητοποιήσεις που αποφασίζονται, στεκόμενος αλληλέγγυος στο σωματείο μας και τους συναδέλφους.

Προφανώς η ΕΡΤ όχι μόνο δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο, αλλά απεναντίας επιβάλλεται ο δημοσιογραφικός έλεγχος. Δυστυχώς, υπάρχουν εκεί φαινόμενα προκλητικής και ατιμωρητί λεηλασίας του απροστάτευτου δημόσιου χρήματος, με απίστευτες δημοσιογραφικές αμοιβές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως, στο όχι μακρινό παρελθόν, αργομισθίες, δήθεν αποκλειστικές συμβάσεις με πλούσιες αμοιβές, αλλά και απαράδεκτες διακρίσεις άνισης μεταχείρισης και στραγγαλισμός εργασιακών δικαιωμάτων μεγάλου αριθμού συναδέλφων με τις γνωστές μεθοδεύσεις (μπλοκάκια κ.λ.π.).

Και είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί ιθύνοντες και άλλα στελέχη των κρατικών μέσων ενημέρωσης, σε διάφορες περιόδους, οδηγούνται στο εδώλιο για κακουργηματικές πράξεις, που έχουν σχέση με μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα. Όλα αυτά και πολλά ακόμη έχουν επανειλημμένα στηλιτευτεί με ανακοινώσεις του Εποπτικού Οργάνου Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, αλλά και ορθά έχουν γίνει αντικείμενο δημοσιογραφικών καταγγελιών, με πολλά δημοσιεύματα.

Δεν είναι, ως εκ τούτου, η κριτική που άσκησε ο συν. Μανδραβέλης για τον κρατικό φορέα ενημέρωσης, που δημιουργεί ζήτημα. Είναι ο χρόνος που επέλεξε για την δημοσιοποίηση των απόψεών του αυτών, επιχειρώντας ουσιαστικά με απαράδεκτο ύφος να υπονομεύσει τις κινητοποιήσεις της ΕΣΗΕΑ, στην οποία ανήκει, και να ευτελίσει το έργο και τον αγώνα των συναδέλφων του. Επιδεικνύοντας αντιδεοντολογική συμπεριφορά που εμπίπτει στον πειθαρχικό έλεγχο.

Δύο μέλη της πλειοψηφίας θεωρούν ότι ναι μεν υπάρχει δεοντολογική παράβαση, αλλά εκτιμούν ότι για την αποδοκιμασία της συγκεκριμένης συμπεριφοράς, αρκεί η μικρότερη ποινή της απλής επίπληξης.

Σύμφωνα με την μειοψηφία, είναι αναφαίρετο δικαίωμα του δημοσιογράφου να εκφέρει την άποψή του, ειδικά όταν αυτό γίνεται επώνυμα. Δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η δημοσίευση της άποψής του, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα. Ειδικά από τη στιγμή που δεν καταφέρεται προσωπικά κατά συναδέλφων. Έγραψε την προσωπική του άποψη για την ΕΡΤ. Έστω κι αν αυτό συνέβη σε μια κρίσιμη καμπή για την κρατική τηλεόραση, δεν παύει να είναι προσωπική θέση την οποία έχει κάθε δικαίωμα να εκφέρει ο δημοσιογράφος.

Κατόπιν αυτών, με ψήφους 4 έναντι 1, αποφασίσθηκε ότι ο εγκαλούμενος συν. Πάσχος Μανδραβέλης, είναι πειθαρχικά ελεγκτέος, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 6, παρ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

Ως προς την ποινή, με ψήφους 3 έναντι 2, επιβλήθηκε στον εγκαλούμενο συν. Π. Μανδραβέλη, η προσωρινή διαγραφή 3 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ. Η μειοψηφία πρότεινε την απλή επίπληξη.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ